Европрокуратурата подхвана ПСТ и "Трейс" заради жълтите павета

9470
Европрокуратурата подхвана ПСТ и "Трейс" заради жълтите павета
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е влязла в офис на една от най-известните строителни фирми в България - "Трейс Груп", научи Actualno.com от свои източници.

Малко по-късно стана ясно, че има претърсвания и издирвателни действия от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта.

"Трейс Груп" е известна с едни от най-големите строителни проекти в България. Специално в София, тя спечели ремонта на площада около "Александър Невски". Но сега от европрокуратурата казват следното: Разследваме корупция и злоупотреба с еврофинансиране за реставрация на историческия център на София.

Европейската прокуратура започна това разследване служебно през есента на 2022 г. въз основа на съобщения в медиите. Наименованието на разследването е "Пътят на жълтите павета". В процес на проверка са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки. Основната причина за проверката - съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция, с изчислени щети от поне 3 милиона евро. Припомняме, че основното правомощие на Европрокуратурата е да разследва случаи с вероятни злоупотреби с пари от еврофондове.

Георги Георгиев към Шишков: Проблемът на жълтите павета е в некадърниците

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание") - фирмата "ПСТ груп". Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Беше отбелязано също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

ОЩЕ: От "Трейс" твърдят, че не се чупени жълти павета, а само бракувани

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията. Освен това, Столична община наложи глоба от 100 000 лв. на "Трейс Груп Холд" заради жълтите павета.

Поисканата от МРРБ техническа експертиза установи, че паветата са лошо положени и има и напукани павета. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на EPPO.

ОЩЕ, със спомен за автобусната катастрофа при Своге: България през 2018 година: Разпад на държавността – с дъх на олигархия (II част)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

Калин Стоянов съзря заговор на вечеринките при Рашков

Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com