Фармацевтичният съюз извади писма и заповед на Ананиев, за да поиска падане на обвинението срещу председателя си

4596
Фармацевтичният съюз извади писма и заповед на Ананиев, за да поиска падане на обвинението срещу председателя си
Снимка: личен архив

Българският фармацевтичен съюз (БФС) се обръща към компетентните органи с искане да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение за създадена фалшива тревога срещу председателя на Управителния съвет на БФС проф. Асена Стоименова. Това пише в официално писмо на съюза.

Припомняме, че срещу нея беше повдигнато обвинение заради всяване на паника, но съдът не ѝ поиска гаранция, както желаеше прокуратурата - с мотив, според защитата на проф. Стоименова, че съдът не е убеден дали професорът може да носи вина по така повдигнатото обвинение.

Използва ли прокуратурата извънредното положение за притеснително наказателно преследване?

С обявяване на извънредното положение на територията на страната, породено от необходимостта от ограничаване на разпространението на SA...

Сега Фармацевтичният съюз иска падане на обвинението, с нарочно писмо, заради актове на на компетентните органи и от официалните изявления на български и международни организации, натоварени с контрола на лекарствоснабдяването, като изброява въпросните актове.

"На 30.04.2020 г. министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за лечение на хронични и общественозначими заболявания като диабет, шизофрения и онкологични болести с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг и липсата им на територията на България. Няколко дни преди дадените на 7 април 2020 г. интервюта от проф. Стоименова (бел. ред. - заради които ѝ беше повдигнато обвинение), на 1.04.2020 г. и на 3.04.2020 г. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е изпратила две писма до министъра на здравеопазването със списъци с лекарствени продукти, за които се посочва вероятен недостиг на територията на България поради производствени причини, спиране на вноса на територията на Европейския съюз, повишено търсене и увеличен паралелен износ. В актовете на ИАЛ изрично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти и невъзможност за пациентите да се снабдят с тези продукти, което съставлява опасност за здравето им", пише в писмото на Фармацевтичния съюз.

"В изявления на представляващите Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) нeколкократно бе посочено, че държавите членки са изправени пред реална възможност и текущ недостиг на определени лекарствени продукти, както и че една от причините е намаляване на производството в Китай и в Индия. Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните г-жа Стела Кириакиду ясно изказа вероятността от недостиг на лекарствени продукти в държавите-членки на 8 април 2020 година", пише още в писмото.

Според БФС, всичко това значи, че "е потвърден възможният, а за някои продукти вече съществуващият недостиг на лекарствени продукти в България". "Изказванията на проф. Стоименова са след датата на съставяне на посочените писма и се явяват доказани към момента на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви. Поради това БФС апелира незабавно да се оттегли повдигнатото обвинение срещу проф. Асена Стоименова относно доказалата истинността си нейна експертна позиция", казват от Фармацевтичния съюз, като прилагат към писмото си две писма от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) до здравния министър Кирил Ананиев с предложения за забрана на износ на определени препарати. Съответно е цитирана и заповед на Ананиев РД-01-246/30.04.2020 г., която касае забрана на износа на определени лекарствени продукти!

Фармацевтичната група на ЕС: Оттеглете обвиненията срещу проф. Асена Стоименова

Фармацевтичната група на Европейския съюз изпрати писмо до премиера, до главния прокурор и до омбудсмана на България, в което настоява ...

"Продължаването на наказателното преследване е неоснователно и би повдигнало въпроси каква е целта му, както и по каква причина не са повдигнати обвинения на представители на институциите на ЕС, на министъра на здравеопазването и на представители на Изпълнителната агенция по лекарствата за сходни думи и еднакви по съдържание твърдения. БФС изразява увереност, че органите на наказателното производство ще приключат компетентно в следващите дни този случай", завършва писмото.

Още: "Проф. Стоименова: Виждам, че живеем в държава, в която професор може да бъде обвинен за експертно мнение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com