Фармацевтичният съюз: Прокуратурата с ново обвинение срещу проф. Сербезова - пак за липсващи лекарства

6316
Фармацевтичният съюз: Прокуратурата с ново обвинение срещу проф. Сербезова - пак за липсващи лекарства
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата отново привлече проф. Асена Сербезова като обвиняема: есенна версия 2.0 на пролетното обвинение, така алармират медиите от Българския фармацевтичен съюз за ново обвинение срещии председателя си. 

На 28 октомври 2020 г. тя отново получи обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с нейни интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията от COVID-19, уточняват от БФС.

Съдът прекрати делото срещу Асена Стоименова

Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, предаде БНР. Предложениет...

Какво е новото обвинение?

След повдигането на първото обвинение срещу проф. Сербезова излезе заповед на министъра на здравеопазването (по това време Кирил Ананиев), с която той забрани износа на някои лекарства, за да предотврати недостига им. Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз се обърна към отговорните инстуции с апел да се снеме повдигнатото през м. април обвинение поради неоснователност.

Въпреки неоспоримите факти за недостиг на лекарства в България, който е потвърден и от съответните институции и изпитан от много от пациентите и техните близки и връщането на делото от съда, прокуратурата все пак реши да повдигне отново същото обвинение, в което e прецизиран часовия диапазон на “престъплението”, посочват от БФС.

В момент, в който противогрипни ваксини, някои антибиотици, витамини и имуностимулатори трудно се намират, има ново обвинение за разпространение на “заблуждаващи знаци за тревога”, или с други думи Прокуратурата твърди, че “липсват липси”, уточняват фармацевтите.

Проф. Асена Сербезова: В ЕС българите най-много доплащаме за лекарства

Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места, недостигът на денонощни аптеки, са от години. А от вчера държавата даде летящ ...

От БФС припомнят какво стана с първото обвинение срещу Асена Стоименова (бел.ред. тогава) за всяване на паника поради оповестяването в интервюта за недостиг на лекарства: На 14 септември 2020 г. 23-ти състав на Софийския районен съд прецени, че срещу проф. Сербезова е повдигнато неясно обвинение, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото й на защита и не даде ход на първото обвинение. Междувременно Европейският съд по правата на човека в Страсбург регистрира жалбата й по повод на повдигнатото й обвинение. От БФС припомнят, че недостигът на лекарства бе широко обсъждан въпрос още преди интервютата на проф. Сербезова, както от представители на Световната здравна организация, така и от Европейската агенция по лекарствата, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от редица европейски страни и др, уточняват фармацевтите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com