Георги Лозанов за побоя над Иво Никодимов: Насилието става нещо естествено, което не буди остра реакция

4732
Георги Лозанов за побоя над Иво Никодимов: Насилието става нещо естествено, което не буди остра реакция
Снимка: БГНЕС

Насилието става нещо естествено, нещо което не буди остра реакция и достатъчно нетърпимост. Проблемът започна още когато тръгнахме да бием бежанците по границите - не можеш чрез саморазправа и насилие да реализираш себе си. На дъното на това стои една огромна простотия. Вътрешните задръжки са култура, когато задръжките падат става въпрос за дена огромна липса на култура. Това заяви медийният експерт и бивш председател на СЕМ Георги Лозанов в коментар за нападението над журналиста от БНТ Иво Никодимов.

По думите му "докато не хванат извършителите, всичко е в сферата на хипотезата. Едно е да биеш журналист, във връзка с изпълнението на неговите служебни задължения. Отдавна настоявам да има друга санкция за нападение над журналист. Тук случаят не е такъв, тук става дума затова да можеш да проявяваш безнаказано насилие."

Младен Маринов: Целият ресурс на СДВР е ангажиран с нападението над Иво Никодимов

Целият ресурс на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е ангажиран с изясняването на случая около нападението на журналиста И...

Ако обществото влезе в такава дълбока криза, никаква полиция не може да го оправи, това е проблем вътре в човека. Ако е на ниво инцидент, все още има шанс за намеса. Изходът е много бързо откриване на виновниците и разкриването на истинските причини. Когато е бит журналист, това влиза в една черна хроника и ще се отрази на анализа на свободата на словото в страната, допълни още Лозанов.

Според криминалния журналист Стефан Ташев "се връщат времената, в които някои хора де чувстват безнаказани. Не се изисква голямо мъжество да се нападнат две жени посред бял ден. Според полиция може да е станало някаква грешка. Застрашена е свободата на словото, след като журналисти се бият посред бял ден в средата на София."

Ташев допълни, че "работата на журналиста е рискова и тежка, защото журналистите нямат никаква защита. 90% от тях работят в сивия сектор, нямат юридическа защита от преследване, много колеги бяха нападнати през годините. Всеки се оправя сам. Журналистът може да бъде уволнен във всеки един проблем, може да го държат без заплата половин година. Ако си спомняме една колежка беше залята с киселина преди години (бел. ред. - става въпрос за случая с журналиста от "Труд" Ани Заркова). Няма осъден за това".

Междувременно в своя Facebook профил Иво Никодимов е написал следното: "Благодаря за подкрепата Ви. С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници. В сигурните ръце съм на лекарите от Военно медицинска академия." Пред Нова телевизия той каза, че нападателите му не обелили и дума - те изкочили от храстите и го нападнали. Никодимов се разминал на косъм от ритник в главата с кубинка.

Иво Никодимов след нападението: Благодаря за подкрепата Ви

"Благодаря за подкрепата Ви. С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са постра...

Припомняме, че на 27 юли след 15:00 ч. в района на Орлов мост водещият на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ Иво Никодимов е бил нападнат от трима души. В момента той е в болница, с наранявания по лицето. Не са известни извършителите и мотивите за нападението. Никодимов не е чул предупреждения и заплахи от нападателите. От БНТ излязоха с позиция, че категорично се противопоставят на всякакви опити за агресия и осъждат нападението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com