Гешев: Божков е с повдигнати обвинения, обявен е за издирване

8858
Гешев: Божков е с повдигнати обвинения, обявен е за издирване
Снимка: БГНЕС

Президентът на "Нове холдинг" Васил Божков е със 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, предаде Нова тв.

„Изготвена е европейска заповед за арест. Установено е, че същият е изпуснал границите на страната”, каза още обвинител номер 1.

Въпрос към Божков: В България ли сте? Отговор: Най-вероятно не

Бизнесменът Васил Божков призна, че не е в България, но отрече да се укрива от закона. Той обяви, че е на разположение по всяко време и...

"Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната", каза Гешев.

Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

"Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като същият е напуснал границите на стараната. Нямам разрешение да коментирам подробности.

Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд.

Той е поредният олигарх, който бяга от България", посочи Гешев.

Васил Божков с коментар: Не знам какво се случва, ще коментирам като разбера

Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал. Това заяви пред БГНЕС Васил Божков, след като по-рано ...

"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са на лице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема, коментира още Гешев.

"Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите, време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията", добави той. "Не може да дължиш 559 млн. лева от лотарийни игри за една година", категоричен е държавен обвинител номер едно.

Преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира. Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. "Не се крия", категоричен беше бизнесменът.

Специализираната прокуратура и полицейски екипи претърсиха по-рано офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Твърди се, че се проверява и бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена Васил Божков. Акция се проведе и в Държавната комисия по хазарта.

По неофициална информация има арестувани служители. Това е втора проверка на държавното учреждение в рамките на месеца. Преди седмица Агенцията за държавна финансова инспекция съобщи, че от Комисията по хазарта са били иззети документи и от техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

Прокуратура и полиция влязоха в офиси на Васил Божков и Национална лотария

Засилено полицейско присъствие има пред офис на "Национална лотария" на улица "Фритьоф Нансен" в столицата. На място има и прокурори о...

Междувременно днес парламентът одобри на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя и лидер на НФСБ Валери Симеонов. "За" гласуваха 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", против бяха двама, а 68 се въздържаха. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025-а.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com