Гешев: Г-н Радев се катери по гърба на Прокуратурата, очаквайте всичко от нас

6876
Гешев: Г-н Радев се катери по гърба на Прокуратурата, очаквайте всичко от нас
Снимка: БГНЕС

Има ли мафия в прокуратурата? Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. И най-сериозната мафия е политическата мафия. Преди всичко това заявление на президента е тъжно и не е редно да атакуваш правосъдната система, която е един от стълбовете на правовата държава.

Така главният прокурор Иван Гешев отговори в ефир на Нова тв на призивите на президента Румен Радев, който вчера слезе при протестиращите и призова: "Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън!", посочвайки изпълнителната власт и прокуратурата, като нейно лобно място.

Съдът окончателно каза на прокуратурата да представи искани данни за кариерата на Иван Гешев като прокурор

Гражданско движение "Боец" обяви в своя блог и във Facebook, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ от пълна и точна информаци...

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)

"Определям тези действия на президента като тъжни. Той се нареди в редицата, началото, на която постави Иван Костов, и той се нареди сред техните наследници и върви по неговия път. Ако смята, че като президент това е негово задължение, това е нещо правилно, аз не мога да се намеся в това", каза още Гешев.

Истината е, че в последните месеци българската прокуратура работи по безпрецедентен начин. Независимо дали става въпрос за висш антимафиот, министър, шеф на комисията по хазарта, един от най-богатите хора с никнейма Черепа. Всеки знае генезиса на този човек, въпреки че той твърди, че е от антидисидентското движение, а тръгна от Магурата. Въобще не ме интересува политическата реакция. Какво коментира Борисов, президентът, не няма да кажа президента, г-н Радев. Какво катери върху гърба на прокуратурата с цел да спечели някакви дивиденти. Нашата работа е да разследваме и няма да се съобразяваме. Ние ще прекъснем връзката между олигарси и политици и тази олигархична мафия, която ни държи в бедност и нищета. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата с престъпността. Това е в името на нашите деца", обяви Гешев.

Казвал съм многократно - не съобразяваме действията на прокуратурата с политици и политически последствие и ще продължим да го правим. Аз съм поласкан от твърденията, които са хибридни лъжи, манипулации или кой както му харесва, че прокуратурата може за 3 часа да се организира. По тези досъдебни производства се работи от май (бел.ред. - търговия с влияние и изтичане на секретна информация, предизвикали акциите вчера), а разрешенията по търговия с влияние са от неделя, на Военно-окръжната прокуратура от понеделник или вторник. Ние няма да съобразяваме своите действия с политици или политически действия. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, са доказателствата."

"Ако говорите за съветника по правни въпроси и антикорупция - бяхме откровени с обществото. Всеки може да си прецени дали е нормално в страни като Франция и Германия да получиш решение на съд 7 дни преди да е публикувано. Дали е нормално да лобираш за заличаване на криминална регистрация... започна да изрежда Гешев. Не казвам това дали е престъпление. Задайте си въпроса - какво би се случило след това в държава от ЕС? Знам какво се случи тук - казаха, че това не е проблем. Това е проблемът на България и българската система. Докато аз съм главен прокурор, това няма да е така и няма да има прошка нито за министър, нито за президентски секретар", обяви той.

Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч

Аз мисля, че в България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като ...

Кой ще получи обвинение след акциите в Президентството?

Ние сме безпрецедентно открити към българските граждани, поради една проста причина. Ние не се страхуваме.

"Аз заставам на страната на българските граждани, няма да кажа обикновените, защото това означава, че има необикновени. Не знам дали виновните ще влязат в съда. Прокуратурата не налага присъди, повдига  обвинения. Всяка държавна институция трябва да осъзнае, че е част от държавата", каза Гешев.

Как ще отговорите на призивите "Гешев Оставка": За какво да подам оставка - за това, че си върша работата? За това че телефонните измами спаднаха? Не, няма да си подам оставка за това, че си върша работата. Ще цитирам Линкълн - "аз може да вървя бавно, но не вървя назад", каза той и добави: "Очаквайте всичко от нас. Всичко, което е в защита на българските граждани."

За протеста вчера: "Те се опитаха да го изкарат като държавен преврат вчера - анархо-либералните медии. Ние сме парламентарна република и висшия орган е парламентът. В България има граждани, а не поданици. Някой да прочете Конституцията. Единственият недосегаем е българският президент. Ако променят Конституцията и служителите или сградата има имунитет, тогава няма да действаме така. Дотогава ще действаме по стария начин, както в МОСВ, например".

Конституционният съд се съгласи да провери може ли да бъде разследван Румен Радев

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на Конституцията кога става въпрос за държавна измяна...

"Не се притеснявам от нищо. Очаквам и ГЕРБ да организират протест. Ако процедира по същия начин партия ГЕРБ като симпатизантите на Радев, очаквам сега да организират контрапротести", завърши главният прокурор.

Политически шпионаж или политически шантаж - арестите около Румен Радев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com