Гешев предложи мораториум върху заплатите на съдии, прокурори и следователи до края на 2020 г.

2948
Гешев предложи мораториум върху заплатите на съдии, прокурори и следователи до края на 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев с предложение до ВСС за мерки за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици за бюджета от COVID-19, съобщиха от прокуратурата.

Гешев поиска от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в Прокуратурата на Република България, както и да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение.

Иван Гешев сравни проблем в съдебната система с коронавируса

"Все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. По същество - все едно не сме имали п...

"Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение", аргументира предложенията си главният прокурор.

В тази връзка той отправя предложения до Прокурорската колегия, която след разглеждане и произнасянето й на 08 април 2020 г., да ги внесе като извънредна точка в дневния ред на Пленума на ВСС на 09 април 2020 г., както следва:

На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ. Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ.

На основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, ВСС да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт, както и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.

Главният прокурор смята, че трябва да има още по-радикални мерки заради коронавируса

"Мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземе още по-радикали мерки". Това каза главният п...

"Висшият съдебен съвет е органът, в чийто правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19", посочва още в предложението си главният прокурор Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Прекратиха делото за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов

Разбиха престъпна група за фалшиви документи (СНИМКИ)

Екстрадират утре Рангел Бизюрев

Окончателно: Освободиха Червения пират

Задържаха заплашил с убийство жена си

Алкохол менте и нелегални цигари иззеха в София (СНИМКИ)

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...