Главният прокурор: Всички дават акъл на прокуратурата, дори разни бизнесменчета като Домусчиев

13551
Главният прокурор: Всички дават акъл на прокуратурата, дори разни бизнесменчета като Домусчиев
Снимка: БГНЕС

Нямаме официална информация дали Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. За нас учудващо е, че изобщо е бил задържан, защото традицията там е на милиардерите да им вземат паспорта и да им се забранява да напускат страната. "Учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време". Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който уточни пред Нова телевизия, че развитието на нещата, каквото и да е то, няма значение и държавното обвинение ще иска от ОАЕ екстрадиция на Божков в България.

"Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата – президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата. Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем да бъдем замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави - прокуратурата е независима институция.

Това, което мога да кажа, е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие. Те (бел. ред. - политиците и бизнесмените), вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо за това, за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя - знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, бизнесмени, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват и ред и на политиците да им дадат това, което очакват и заради което са ги избрали", уточни Иван Гешев.

Васил Божков вече е освободен от ареста в Абу Даби?

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби, съобщава БНТ. От Външно министерство заявиха, че не са уведомени за това. Според източн...

На въпрос на Нова, че е споменал името на Кирил Домусчиев и дали Домусчиев е казал нещо конкретно на главния прокурор, Иван Гешев отвърна: "Еми мисля, че и той даваше съвети по вашата телевизия - не е ли така?. Нямаме нужда да бъдем съветвани и да бъдем замесвани в разни дребни политически игрички".

Рано тази сутрин стана ясно, че прокуратурата ще предаде в рамките на днешния ден документите с искане за екстрадиция на Васил Божков, а те следва да бъдат изпратени в ОАЕ.

На бизнесмена има повдигнати общо 11 обвинения, в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Същевременно водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира, че се чуди защо след като срещу Божков е подаден сигнал още на 5 декември миналата година – от Цветомир Найденов, как е било допуснато Божков да стигне до ОАЕ. И попита ще бъде ли търсена отговорност на поне трима бивши главни прокурори, през чиито мандати е имало какво да се търси заради приватизацията. "Идеята май не е всички да мълчат", добави Николаев.

Каква е целта на Гешев с проверката на приватизацията?

Разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия процес по приватизация очаквано разбуни духовете и предизвика редица ком...

Що се отнася до приватизацията, Иван Гешев заяви, че не е толкова важно да се покаже истината, а да има наказателна отговорност за хората, "които откраднаха залъка от устата на българските граждани и с техните пари, техния хляб, създадените от тях заводи си купиха скъпи коли, живеят добре и обикалят света". "Затова политиците да не си правят вятър на устата, да се хванат в ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост и тези крадци да бъдат там, където им е мястото - да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора".

Иначе днес, 17 февруари, започна специализирана полицейска операция заради битовата престъпност в Чирпан. Тепърва ще бъдат обявени резултати. Също днес, кметове от цялата страна ще имат среща с главния прокурор Иван Гешев. Целта на срещата e да бъдат поставени проблемите на малките населени места и да обсъди темата с корупцията в различни общини. От Националното сдружение настояват за спешни мерки от страна на властите.

Какво каза, че се е разбрал "с този главен прокурор" Бойко Борисов - припомнете си в този материал!

Кои бяха думите на Кирил Домусчиев за работата на прокуратурата - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com