Хакер изнесе данни на клиенти на фирма за кредити

4700
Хакер изнесе данни на клиенти на фирма за кредити
Снимка: iStock/Guliver

Хакер, използващ името Емил Кюлев, предлага на показ информация с данни на клиенти на финансови институции. Последният удар на анонимния софтуерен специалист засяга личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити. ГДБОП проверява случая, съобщи БТВ.

Този вторник в 2 ч. следобед, в известен хакерски интернет форум, потребител с псевдонима Емил Кюлев обявява, че е източил информация от базата данни на голяма фирма за разплащателни услуги. Предлага свободен достъп до тях и чака финансова подкрепа.

Хакер се справи с Tesla Model X за 90 секунди

Електромобилите на Tesla отново попаднаха в новините заради проблеми със защитата от външна намеса. Един от тях беше открит от експерта...

“Твърди, че има информация за акаунти, потребители, транзакции и прочее. Дори споменава, че има източени бази данни на свързани дружества с въпросната компания“, казва експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Малко по-късно офертата е изтрита, но Тулев е успял да изтегли хакнатите данни. Оказва се, че става дума за номера на банкови сметки с ЕГН-тата на близо 2000 клиенти, но не на фирмата, която хакерът обявява, а на свързана с нея компания за отпускане и събиране на кредити.

“Това не са номера на дебитни или кредитни карти, с които да злоупотребим в интернет и да направим някакво нареждане, превод и т.н. Този айбан сам по себе си чисто информативно може да ни върши работа. Най-притеснителното остава това, че имаме лични данни. Да, има, възможност да се изтегли и кредит, прехвърляния, на името на тези потребители“, казва Тулев.

Мистериозният хакер с имената на застреляния преди години банкер Емил Кюлев поддържа страница в интернет, регистрирана в Панама и спокойно рекламира дейността си с цел финансова подкрепа. Сам приписва на себе си няколко скандални хакерски атаки у нас в последната година – в Комисията по хазарта, в Прокуратурата, в Софийския районен съд, в „Български пощи“. Приема плащания в криптовалута, които от юли насам са на стойност над 38 000 долара, обяснява експертът.

“Човек, който просто търси внимание, иска самоизява, очевидно търси подкрепа сред други хора като него в България. Това, което върши, обаче е престъпление и не би трябвало да се толерира по никакъв начин“, казва Тулев. От засегнатата фирма, казаха, че по случая започва проверка на антимафиотите от ГДБОП.

Подложиха на хакерска атака института "Роберт Кох"

Германският институт "Роберт Кох" закъсня днес с обявяването на статистиката от последното денонощие за коронавирусната епидемия в стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com