Хиляди декари гори са засегнати от пожарите по границата

1093
Хиляди декари гори са засегнати от пожарите по границата
Снимка: Getty Images/Guliver

От началото на годината до 7 август 2020 г. в горските територии на страната бяха регистрирани 300 пожара. Опожарената площ е общо 16 600 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Стотици горски служители от структурите на Изпълнителна агенция по горите и на държавните горски предприятия денонощно са на първа линия заедно с пожарникарите в борбата с огнената стихия, информират от ИАГ.

През последните три дни в следствие на високите температури и липсата на валежи на изток, обстановката в страната се усложни и рискът от възникване на пожари достигна екстремни стойности. В изнесения център на Изпълнителна агенция по горите на тел. 112 са получени 57 сигнала за пожари в горските територии или близост до тях. В този период възникнаха и най-големите до момента горски пожари в областите Сливен и Хасково. В най-големия пожар, зародил се в близост до Граничен контролно-пропусквателен пункт - Лесово до момента са засегнати над 5 800 декара горски територии в Държавно горско стопанство Елхово, над 6 000 декара в Държавно горско стопанство-Тополовград и 500 декара в Държавно горско стопанство–Свиленград, където гасенето все още продължава. Ежедневно в потушаването на този пожар се включват над 80 горски служители с повече от 15 автомобила.

Пожарът край Свиленград върви към границата

Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково...

В същото време на територията на страната възникнаха и други големи пожари в ДГС-Шумен, ДГС-Провадия, Държавно ловно стопанство „Дунав-Русе“, ДГС-Котел, ДГС-Чирпан и други. Всички те бяха своевременно овладяни и загасени от служители на държавните горски стопанства и на Пожарна безопасност и защита на населението.

Поради високите температури и засушаването и през следващите седмици ще продължава да има висок риск от възникване и мълниеносно разпространение на пожари. Изпълнителна агенция по горите призовава посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com