Христо Грозев: Политическите последствия от руско-чешкия скандал са непредсказуеми

1998
Христо Грозев: Политическите последствия от руско-чешкия скандал са непредсказуеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Политическите последствия от руско-чешкия скандал с взривените боеприпаси и изгонените дипломати ще бъдат непредсказуеми и безпрецедентни. Така смята журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Belingcat. Пред БНР той прогнозира, че „скандалът ще се развива в близките часове“.

В контекста на случващото се в продължение на няколко месеца през 2014 г. и 2015 г. в Чехия и България виждаме една и съща група, доказано от ГРУ, която се занимава с диверсии в чужбина, поясни Грозев.

ЕМКО: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна, Борисов и ВКП мълчат за терористичния акт срещу 3-ма български граждани

Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна ...

„Това, което виждаме, са два взрива в два склада в Чехия, също така виждаме два взрива в България и същите тези хора, членове на същия този отдел на ГРУ – 29055, това е неговото кодово име, присъстват както в Чехия, така и в България. 8 души от този отдел пристигат в България от декември до май, в групички по двама-трима души, включително дни преди взривовете в Сопот. Много трудно е да не се види тази червена нишка, която минава – между тази група на ГРУ и тези взривове.“

Поне двама души от тази група на ГРУ са получили най-висшата награда от президента на Русия – „Герои на Русия“, именно във връзка с тази серия от операции, сочи разследването на Belingcat. По думите на Грозев това означава, че тази дейност е била изключително важна за Русия в този момент.

„Все пак най-лесно е да го свържем именно с войната в Украйна, която започна след анексията на Крим от Русия. Най-очевидното обяснение е попадане на г-н Гебрев по някакъв начин в прицела на Русия или защото е изнасял, или защото те са смятали, че той би могъл да бъде ключов играч в помагане на геополитическия противник на Русия в този момент – Украйна.“

Гебрев твърди, че неговият износ е бил незначителен като количество, но Чехия твърди, че имат доказателства за обратното, изтъкна журналистът.

Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Върбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщ...

„Не е необходимо да търсим голямо количество. В този момент на войната – 2014 година, на Украйна й трябват определени муниции, които никой не й продава – те са от определен тип, особено противотанкови мини, които са съвместими с тяхното оръжие съветско производство. Тук не е необходимо да е имало големи количества продажби, за да има ключов ефект в баланса на войната в онзи период“, подчерта Христо Грозев.

„ЕМКО в България да си свърши своята работа – да разследва сериозно това, което се е случило на българска територия, а именно опита за убийство на трима души, български граждани, през 2015 година“, отбеляза още Грозев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com