Името на собственика на българска телевизия се появи в световен банков скандал

25105
Името на собственика на българска телевизия се появи в световен банков скандал
Снимка: iStock

Собственикът на телевизия "Европа" Добрин Иванов, който се занимава с търговия с оръжие, е замесен в световния банков скандал FinCen. Става въпрос за скандала, при който изтекоха хиляди документи, показващи съмнителни транзакции и финансови операции, извършвани от най-големите банки в света – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Според публикация в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", Иванов е замесен в т.нар. дело "Магнитски" (кръстено на починалия в руския арест адвокат Сергей Магнитски, след като подава сигнали за корупция по висшите етажи на руската държавна администрация, свързана и с "Газпром").

FinCEN Files: Северна Корея пере пари през американски банки

Северна Корея е изпълнявала сложна схема за пране на пари в продължение на години, като е използвала поредица от „кухи“ ком...

Освен по FinCen, информация за Иванов има и от Италия – по т.нар. дело "Волонте". Три превода за общо 1 096 921 евро постъпват в сметката на българската фирма "Трансмобил" в Инвестбанк за периода януари – юли 2015 г. Те идват от сметка на фирмата Solidstar Worldwide в Danske Bank – Естония. Това изглежда свързано с т.нар. Азербайджанска афера, в която се появи името на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев. Причината – Solidstar фигурира точно в това разследване, направено от международна журналистическа организация.

В Италия делото "Волонте" е свързано точно с Азербайджанската връзка – обект на разследване е политикът Лука Волонте, а Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) даде подробности за случилото се и преводите на Solidstar Worldwide към "Трансмобил". Управител на "Трансмобил" е именно Добрин Иванов. А по времето, когато получава преводите, "Трансмобил" е собственост на бизнесмена Добрин Иванов и на бившия директор на оръжейния завод "Дунарит" Пламен Симеонов.

"Биволъ" обаче твърди, че и американското финансово разузнаване проявява интерес към дейността на Solidstar. И добавя, че влизането на Добрин Иванов в телевизия "Европа" съвпадало с времето, по което имало преводи от Solidstar към "Трансмобил".

Добрин Иванов е едноличен собственик на телевизия "Европа" от 2017 година, където изпълнителен директор е острието-анализатор на ГЕРБ Георги Харизанов. Преди това тя беше собственост на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов, а Иванов влезе в нея през 2015 година като съсобственик. Кой е Георги Харизанов – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Българската кралица на криптовалутата е прибрала милиарди в схеми с банкови гиганти

Някои от най-големите банки в света са позволили транзакции на мръсни пари на обща стойност два трилиона долара. Това съобщава в свое р...

По-интересното е, че Иванов влиза в телевизията чрез фирма "Дипи", а "Капитал" извади информация, че тя е свързана с офшорката "Виафот", която се превърна в централно действащо лице по сагата "Дунарит" - заводът дълго време беше контролиран от КТБ и Цветан Василев. И до днес Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната фирма "Емко", твърди, че русенският завод е негов, но постоянно има пречки от държавата за бизнеса му и то именно заради частна намеса. "Виафот" е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. А "Дипи" е посредник във верига цесии, чрез които вземане за близо 47 млн. лв. от "Дунарит" премина във "Виафот", но Гебрев го плати светкавично преди 3 години. Припомняме, че срещу Гебрев имаше опит за покушение – той беше отровен. Това се случи в края на април и средата на май 2015 година – имаше два опита, а Solidstar е превела на три транша малко под 1,1 млн. евро на "Трансмобил" в периода януари – юли 2015 година – през "Инвестбанк".

"За всички преводи е посочен като мотив "Споразумение за комисионна от 25.08.12, Частично плащане за AZ/STI-017”. Тези данни не са изчерпателни и не може да се твърди, че това е цялата сума получена от "Трансмобил", нито, че парите са постъпвали от Solidstar само през този период и само от тази сметка", пише "Биволъ". И уточнява, че според официален отговор на "Инвестбанк" към днешна дата Solidstar няма сметки в банката.

"За разследването на евентуални престъпления и тяхното доказване са оправомощени други органи и институции, а задълженията на банките са да информират тези органи в случаите, при които имат основателни съмнения за недоказан произход на средствата при извършваните от клиентите парични трансфери. При забавяне в изпълнението/ неизпълнение на паричен трансфер, при който съпровождащата го документация е напълно изрядна, се поражда много висок риск за банките, поради факта, че клиентът има право и може да предяви съдебни искове, произтичащи от ЗПУПС /Закона за платежните услуги и платежните сметки/", казват от банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com