Жената на загиналия военен пилот: Грешка на въздушното ръководство уби мъжа ми!

6253
Жената на загиналия военен пилот: Грешка на въздушното ръководство уби мъжа ми!

Жената на загиналия пилот на МиГ 29 - майор Валентин Терзиев – с нейна версия за ужасяващата трагедия. 

Информацията, която Димитрина Попова е успяла да разбере през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели. Тя е успяла да разговаря с тях в началото. В последствие обаче информацията става все по-малко.

Нейната основна версия е, че мишената е пусната на по-ниска височина отколкото трябва. Колеги на майор Терзиев са й обяснили, че такава мишена се пуска на 9000 метра височина и ако до 5000 метра не е покосена, се прекратява следенето й. В случая е разбрала, че мишената е пусната на 5000 метра, а той я покосява на около 2500 метра. Така мишената е падала по-бързо, следователно и той е трябвало да пилотира по-бързо.

Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много и са сериозни – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

Майор Терзиев падна край Шабла на 9 юни. Точно 43 минути след полунощ самолетът му изчезва от радарите.

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва Димитрина Попова пред Нова телевизия.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

Съпругата на Валентин Терзиев: Може би не е свален, но е оставен без шанс да се спаси

"А може би не е свален, а е "моята версия", но е оставен без шанс да се спаси, което е същото, като да е свален, а крайната цел пак е с...

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. ”Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага - моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка – разбрахте ли с кого е поддържал връзка – не. Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полета протичаше нормално”. Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение. Не е тайна. Когато всичко е било изправено и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това си е просто ... даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Сега семейството на пилота казва, че ще търси истината докрай. Жената на майор Терзиев повдига още много въпроси – за сигурността и подготовката на пилотите. И за отговорността на институциите. По тези теми Димитрина Попова има още какво да каже

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com