Как ще продължи делото за взрива с 15 загинали в Горни Лом?

1301
Как ще продължи делото за взрива с 15 загинали в Горни Лом?
Снимка: iStock/Guliver

На 28.05.2020 г. от 09:30 ч. Апелативния съд в София ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд-Видин на четиримата обвиняеми, привлечени от прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом. Знаете, инцидентът се случи на на 01.10.2010 г., а при него загинаха 15 души. Това съобщиха от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” в писмо, изпратено до медиите.

"Очаква се да се даде думата на частния съдебен обвинител Димитър Димитров - баща на загиналия на 26 години Михаил, който протестира, че във внесения обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които лично са допринесли за тази трагедия", уточняват още от организацията.

Почернен от взрива в Горни Лом баща счита, че досега няма виновни заради работата на прокуратурата

За 5 март отложиха делото за взрива в Горни Лом през 2014 година, при който загинаха 15 души. Това реши Софийският апелативен съд, кой...

"При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, от властите са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом в нарушение на действащи и за България международни закони - Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната", казват още от Асоциацията.

"В жалбата си след преглед на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до обществена информация документи от институциите, заедно с Асоциация ”Анна Политковская” и Независимото дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ), бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да спазват нормативните изисквания и да не издават разрешителните за трансфер от Гърция и разглобяване в Горни Лом на забранените противопехотни мини", се казва още в позицията на Асоциацията.

Става ясно, че Димитър Димитров иска в своята жалба съдът да върне за доразследване на прокуратурата делото, като заявява: “При така написан обвинителен акт, видинският съд с оправдателните присъди явно заявява, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми. Нещо повече, международните договори и българският закон от 2012 г. изобщо не са посочени във внесения от прокуратурата в съда обвинителен акт, както и разследването е проведено само за периода до 2010 г., а се затаява истината за последващите четири години преди взрива", пише в своето становище Димитров.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com