Катя Матева: Български евродепутати искат смъртта ми заради разкритията с паспортите

13137
Катя Матева: Български евродепутати искат смъртта ми заради разкритията с паспортите
Снимка: БГНЕС

Скандалът с продажби на български паспорти на чужденци продължава да е тема на европейски медии. EUreporter също се спира на темата, разказвайки за действията на Катя Матева, блокирала досиетата на около 7000 мераклии за наши документи, тъй като не отговаряли на основното изискване, че подалите ги хора да могат да докажат българския си произход.

Матева направи в разговора с Eureporter щокиращо разкритие, че български евродепутати искат физическото й отстраняване. Тя признава, че не се чувства в безопасност.

Катя Матева с поредна порция разкрития за схемите с продажба на фалшиви български сертификати

Електрически стълб в българско село е част от национална измама за продажба на фалшиви сертификати, необходими за придобиване на българ...

Проблемът за някои български евродепутати е, че аз все още съм жива. Някои от тях и техни приятели са ми издали смъртна присъда. Докато бях наскоро в болница властите ми спряха социалното осигуряване.“

В България имаме клиентелистка държава, имаме имитация на демокрация; това не прави хората щастливи и не им позволява да водят достоен живот. Ето защо някои хора изпитват носталгия по комунизма, когато имаше относително чувство за сигурност и нещо като спокойствие”, твърди Матева.

Тя започва работа в министерство на правосъдието през 2005 г. През 2012 г. става директор на Съвета за гражданство. Тогава има смяна на кабинета в България. Новият парламент решава да се проведе разследване как през последните десет години е било давано българско гражданство – период, който съвпада с двата мандата на предишния президент, отбелязва Eureporter.

Разследването на Матева разкрива схема, която показва сериозни връзки с една от партиите в новото правителство. През 2016 г. Матева блокира досиетата на около 7000 желаещи да станат български граждани, тъй като те не могат да изпълнят основното условие – да могат да докажат българското си потекло. За това тя беше уволнена и открито критикувана от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Накрая Матева е оправдана с ареста на Петър Харалампиев и продължава да се бори с несправедливото уволнение. На 29 октомври 2018 г. българските прокурори съобщиха, че са разкрили измамна схема, ръководена от държавни служители, която е позволила на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу подкупи до 5 000 евро. Петър Харалампиев, ръководител на Държавната агенция за българите в чужбина, който е бил тясно свързан с партията на ВМРО-БНД, беше арестуван заедно с други служители и заподозрени посредници. Намерени са и големи количества скрити пари.

Карачанов ще съди за клевета Катя Матева

Вицепремиерът Красимир Каракачанов ще заведе дело за клевета срещу бившия служител на Дирекция „Българско гражданство” в пр...

Арестите идват около пет години след първоначалното разследване на Матева. Тя каза на българските прокурори, че политикът от ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, сега заместник министър-председател и министър на отбраната, е получавал между 550 и 1500 евро за всеки македонец, получил български паспорт. Каракачанов е висш член на правителството и правоприлагащите органи на страната са му подчинени.

Матева разказва, как започнали да се трупат в нея един след друг въпроси без отговори, когато през 2012 г. започнала одит на системата за даване на гражданство. Например как така желаещите (те трябва да представят български адрес) много често „живеят“ на един и същ адрес – около десет от адресите непрекъснато се повтарят. „Един от адресите, използван от посредниците, е улица "Пиротска" 5 [в София], адресът на централата на ВМРО-БНД, друг адрес, ул. "Искър 6" [в София], който е използван в заявленията, е собственост на фондация на ВМРО-БНД. Друг е в село Бело поле, област Благоевград, където кмет на ВМРО-БНД се радва на три мандата. На тези адреси бяха регистрирани хиляди хора“, казва Матева пред изданието.

Матева обяснява, че според нея разкритията, направени от нея, са били обществена тайна. Но по онова време новият парламент имал за политическа цел да дискредитира бившия президент [Георги Първанов], “въпреки че корупцията вероятно е била на по-ниски нива“.

След това репортерът пита Матева за това как и защо е била уволнена, след като блокира подозрителните молби за гражданство.

„Имаше документ от седем страници, в който се обясняваше, че административните ми недостатъци са довели до забавяне на процедурите. Закъсненията бяха, защото блокирах досиетата, където бях загрижен за липсата на доказателства за българско потекло. Каракачанов се хвалеше с уволнението ми и публично заяви, че трябва да бъда арестувана и че това трябва да се излъчва на живо. Каракачанов обича да се представя за защитник на българите в Западните Балкани. Той ме описва като български предател, който работи за сръбската и турската тайни служби срещу българските национални интереси. Той каза, че като патриот ме изритва, така че вече няма да бъда проблем и България ще увеличи населението си.“

Цачева: Катя Матева не е уволнена заради подаваните сигнали за ДАБЧ

Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в пред...

На въпрос има ли някакъв контрол на европейско равнище по скандала с въпросите, Матева отговаря:“ Не аз съм човекът, който да каже това, сигнализирах на национално ниво. Неслучайно Министерството на правосъдието има най-ниската степен на доверие в България. Но министрите в България не се тревожат за ниските си оценки, докато премиерът ги приема.“

Катя Матева също така категорично отсича, че ако зависи от нея никога не би приела България в Шенген , докато в нейната страна има такова безотговорно правителство. Тя допълни, че е имала срещи в Брюксел с висши представители на Евросъюза, които „бяха загрижени от последствията и опасността за обществения ред в ЕС от издаването на паспорти срещу подкупи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com