Катя Матева с поредна порция разкрития за схемите с продажба на фалшиви български сертификати

11601
Катя Матева с поредна порция разкрития за схемите с продажба на фалшиви български  сертификати
Снимка: БГНЕС

Електрически стълб в българско село е част от национална измама за продажба на фалшиви сертификати, необходими за придобиване на българско гражданство, казва Катя Матева, бивш шеф на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

В интервю за EUobserver в Брюксел, Матева разкрива, че местен кмет е регистрирал стълба като адрес за македонци, които са закупили сертификати с пари в брой за придобиване на гражданство в България.

"Хиляди хора са регистрирани на електрически стълб", каза тя, като отбеляза, че селото е близо до Благоевград.

Матева е работила в министерството до 2016 г., когато според думите й е уволнена „заради отказ да участва в измамата“.

В интервю по-рано тази година за седмичното френско списание Л‘Обс, тя заяви, че е отменила около 60 такива заявки за гражданство след предупреждение от Интерпол.

След това през октомври българската полиция извърши първия си голям арест със залавянето на Петър Харалампиев и около 20 други заподозрени.

Харалампиев отговаря за Държавната агенция за българите в чужбина и е заподозрян, че е продал хиляди фалшиви сертификати, които удостоверяват българско потекло.

Такива документи се използват за предоставяне на българско гражданство.

Матева обаче твърди, че арестът му не е спрял измамите, заявявайки, че фалшиви сертификати за придобиване на гражданство все още се издават.

"Тук съм, за да апелирам тази ужасна практика да бъде прекратена, защото се боя и съм почти сигурна, че виновните няма да понесат почти никаква отговорност", каза тя пред EUobserver.

По време на своята 11-годишна работа Матева отбелязва най-малко 5 000 души всяка година, които без да имат български корени са успели да си купят фалшив сертификат.

Плащанията варират от 500 до 7 000 евро, в зависимост от финансовото състояние на кандидата, казва тя.

Подкупи не са давали само измамниците. Дори и хора с легитимни заявления са плащали, казва тя.

"Всички са плащали. Никой не е получил сертификат без да плаща, а това не са държавни такси. Най-циничното е, че държавата гарантира, че предоставянето на българско гражданство не струва нищо, тъй като нищо не влиза в държавната хазна и е безплатно, но трябва да плащате много под масата", каза тя.

Матева отбелязва, че лица от българския политически елит са се възползвали от измамата, посочвайки специално вицепремиера на страната Красимир Каракачанов.

Той оглавява националистическата партия ВМРО, коалиционен партньор в правителството на премиера Бойко Борисов. Партията и Министерството на правосъдието не отговориха на въпросите на уебсайта.

Карачанов ще съди за клевета Катя Матева

Вицепремиерът Красимир Каракачанов ще заведе дело за клевета срещу бившия служител на Дирекция „Българско гражданство” в пр...

Блестящ доклад

От своя страна Европейската комисия заявява, че не може да коментира съдебните процедури.

Тя отбеляза също така, че условията за получаване и отнемане на национално гражданство са регламентирани от националното законодателство на всяка държава-членка.

"Когато става въпрос за предполагаеми измами или престъпни дейности, свързани с придобиване на гражданство, компетентните национални органи са задължени да разследват внимателно такива случаи", твърди говорител на Комисията в имейл.

България, заедно с Румъния, бяха поставени под специални мониторингови схеми на ЕС за борба с корупцията, когато те се присъединиха към ЕС през 2007 г. - така нареченият Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Над 17 хил. молби с искане за българско гражданство не са били разгледани между 2013- 2016 г.

"В периода между 2013- 2016 година има множество неразгледани преписки - над 17 хил. молби с искане за българско гражданство, за които ...

Тазгодишният доклад на МСП, излязъл през ноември, възхвалява с блестящи термини, въпреки откровенията на Матева.

"България продължава да постига стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които изложихме", каза тогава заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс.

Тя е постигнала толкова голям напредък, че той е "уверен", според неговите думи, че схемата на МСП може да бъде прекратена до ноември следващата година, когато приключва мандатът на комисията.

Междувременно новите граждани на България се присъединиха към хиляди други новосъздадени граждани на ЕС по силата на златни паспортни схеми в Кипър, Унгария и Малта.

Паспорти за злато

Цачева: Катя Матева не е уволнена заради подаваните сигнали за ДАБЧ

Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в пред...

Те също предизвикаха критика, както и контрол от страна на ЕС.

В миналото си Кипър е продавал паспорти на заможни сирийци и руснаци, които са били обект на санкции на ЕС или САЩ по време на сирийската война и заради американските избори, както и на руснаци, които са представлявали риск за пране на пари в банковата система на ЕС.

Унгария, според разследване на клуб от журналисти в Централна Европа, е насочвала плащанията в схемата си чрез непрозрачни офшорни фирми, които вероятно са послужили за заплащане на рушвети на корумпирани служители.

Високопоставени фигури в малтийското правителство, включително началника на кабинета на премиера, също са свързани с корупция в паспортната схема на страната, в обвинения, направени от Дафне Каруана Галисия, разследващ репортер, убит миналата година от кола-бомба.

Интервюто на Катя Матева за EUobserver е публикувано от почти всички балкански съседни държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com