Кирилов поиска отново ВСС да уволни съдия Миталов

3160
Кирилов поиска отново ВСС да уволни съдия Миталов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.Това съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирани от БГНЕС.

Искането бе депозирано пред Съдийската колегия към ВСС, която трябваше да прецени дали да освободи съдията от Специализирания наказателен съд като преди това образува дисциплинарно производство срещу него.

След 3-часово закрито заседание, на което магистратите разгледаха искането на министър Кирилов, беше решено, че такава дисциплинарна проверка ще бъде започната. "За" това решение са гласували 7 магистрати, а 4-ма са гласували "против", съобщи БНТ.

Членовете на дисциплинарния състав са Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева, която е докладчик. При дисциплинарното производство ще се събират доказателства и за уронване на престижа на съдебната власт, пише 24 часа.

Кирилов внесе във ВСС допълнение към предложението си за уволнение на съдия Андон Миталов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира днес във Висшия съдебен съвет(ВСС) допълнение към предложението си за освобождаване ...

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че до този момент във Висшия съдебен съвет не са постъпили доказателства от Държавния департамент, Антикорупционната комисия и прокуратурата. Те бяха поискани преди 10 дни от Съдийската колегия.

До 2 месеца дисциплинарният състав трябва се събере. За момента съдия Миталов остава на работа.

"По-страшното е, че с това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката и още повече геополитиката", коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

Той съобщи, че днес на обяд в Съвета е получено писмо от Антикорупционната комисия, а в него се казвало, че информацията е класифицирана.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Данаил Кирилов поиска ВСС да освободи от длъжност съдия Андон Миталов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказате...

Проблемите на съдия Миталов с българската правосъдна система се появиха след като държавният секретар на Майк Помпео го посочи като "замесен в корупция" и забрани на него и близките му да влизат в САЩ. До момента единственото известно за съдия Миталов е, че той разреши на заподозрения в шпионаж за Русия Николай Малинов (Русофили) да напусне България, за да получи награда от Владимир Путин. Миналият ноември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът към ВСС да провери това решение. Проверката приключи без реален резултат, защото се оказа, че инспекторатът няма такива правомощия. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ.

Все още не е приключила проверката на ВКС по случая "Миталов", тя обаче няма как да приключи стана ясно от думите на председателят на Касационния съд Лозан Панов, защото все още се очакват отговори дали съдията е бил проверяван във времето. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Това е второ такова искане на правосъдния министър в рамките на последния месец. ХРОНОЛОГИЯТА ТУК Миналата седмица съдебните кадровици отказаха да се произнесат и му поискаха доказателства от правосъдния министър, че спецсъдията е извършил тежко нарушение.

В петък министърът на правосъдието внесе допълнение към искането си, по което днес трябва да се произнесе Съдийската колегия. Според Кирилов, разрешавайки на разследвания за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, Андон Миталов е нарушил служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ

Веднага с избухването на скандала съдия Миталов излезе в болничен, преди седмица обаче се върна на работа. ПОДРОБНОСТИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com