КПКОНПИ отне имущество за близо 400 хил. лв. от адвокатка, осъдена за трафик на бебета в Гърция

7202
КПКОНПИ отне имущество за близо 400 хил. лв. от адвокатка, осъдена за трафик на бебета в Гърция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Имущество за 375 940 лв. е отнето от адвокатка, осъдена за трафик на бебета в Гърция. Конфискацията е окончателно потвърдена от ВКС. Това съобщиха от Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, предава 24 часа.

Имуществото, отнето от Диляна Дончева, включва апартамент в София, идеални части от урегулиран поземлен имот в София, дружествени дялове и суми по банкови сметки. Тя е била осъдена за участие в организирана престъпна група за набиране на бременни жени за продажба на бебета независимо от съгласието им. Дончева бе задържана през 2009 г. при акция на ДАНС. По онова време тя е младши адвокат. Заедно с нея в ареста са отведени още двама души, също членове на групата. Според обвинението те са набирали бременни жени и са ги убеждавали да продадат децата си срещу 3000 до 5000 лв. Бебетата купували гръцки семейства за сумата между 30 хил. и 40 хил. евро в зависимост от пола. За момчета се е плащало повече.

КПКОНПИ проверява как Боил Банов е придобил къщата си в Копривщица

Антикорупционната комисия проверява как бившият министър на културата Боил Банов е придобил къщата си в Копривщица. Проверката на КПКО...

За извършваното престъпление бил използван един от способите за установяване на произход на бащата - припознаване. В Гърция били набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били заблуждавани, че осиновяването на детето се извършва посредством законна процедура по международни осиновявания. След повдигане на обвинението започнало и гражданското производство по конфискация. Дончева не успяла да докаже законен източник на доходи.

Магистратите приемат, че “в конкретния случай може да се направи основателно предположение, че имуществото ѝ е придобито от престъпна дейност, защото може да се направи пряка връзка между престъпната дейност и придобиването на имуществото”. При обжалването пред Софийския апелативен съд Дончева е представила документи, че от 2013 г. постоянно живее със семейството си на о. Бали. Магистратите обаче са приели, че тя е имала достатъчно време и възможности да докаже законен произход на доходите си. Според тях от “преценката на събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че имуществото е придобито от престъпна дейност”. С тези аргументи е потвърдено решението на СГС.

В обжалването пред ВКС адвокатката е искала да бъде сезиран Конституционният съд за обявяване на противоконституционност на срока за отнемане. Върховните съдии са оставили без уважение искането ѝ и не допуснали обжалване на решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com