КПКОНПИ проверява кмета на Ракитово за злоупотреба с имоти с гора

2659
КПКОНПИ проверява кмета на Ракитово за злоупотреба с имоти с гора
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово. То е образувано по репортаж на Нова телевизия от 15 ноември 2020 („Как се изсича общинска гора“), както и по постъпил сигнал. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.

В сигнала се твърди, че фирмите „Кос хол 1“ ЕООД и „Пейчинов Лес“ ЕООД, са свързани, и са в схема за усвояване на средства, като възложител е кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Едноличен собственик на капитала и управител на „Кос хол 1“ ЕООД е Георги Холянов, син на кмета на общината, а на „Пейчинов Лес“ ЕООД едноличен собственик и управител е Петър Петров, който до 2018 г. е бил работник в „Кос хол 1“ ЕООД.

Твърди се, че дейностите и финансовите взаимоотношения между „Пейчинов Лес“ ЕООД и Община Ракитово се изразяват в усвояване на строителна дървесина от общинска горска територия, доставка на товарен специализиран автомобил за сметосъбиране, и участие в европейски проект като стратегически партньор на Община Ракитово. Сочи се също, че общинска горска територия изцяло се експлоатира и дейностите се контролират от семейството на кмета на община Ракитово, както и че цялата добита дървесина, става собственост на подставена фирма на сина на кмета.

Грандиозна измама в община Ракитово

Младши адвокати отсъждат милиони за частна фирма и по този начин ощетяват значително Ракитов. Това обяви в ефира на „Тази сутрин&...

Община Ракитово участва по проект „Социална икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани марки за подобряване на достъпа до образование“ като се посочва, че партньор на общината е фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД.

Твърди се, че кметът на Община Ракитово - Костадин Холянов, облагодетелства сина си Георги чрез подставената му фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД, като умишлено злоупотребява с власт, за да набави имотна и парична облага за сина си.

Предвид изложените твърдения, срещу Костадин Холянов е образувано производство за конфликт на интереси в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност.

Срещу него е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „Противодействие на корупцията“.

На 30 юли 2020 г. с Решение на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов. Наложена му е глоба в размер на 10 000 лв. и е отнета сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син Щерян Холянов.

Прокуратурата образува производство срещу бившия кмет на Ракитово

Окръжна прокуратура - Пазарджик образува досъдебно производство срещу Емилия Еленкова, бивш кмет на Община Ракитово, за извършено на 2 ...

Решението на КПКОНПИ се обжалва от страна на кмета на Община Ракитово и заседанието на Административен съд – Пазарджик е насрочено.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе (Костадин Холянов), конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медиен репортаж и в сигнал, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com