Край на разследването за смъртта на сина на Московски - бившият министър без обвинение

26036
Край на разследването за смъртта на сина на Московски - бившият министър без обвинение
Снимка: БГНЕС

Почти 1 година по-късно - няма да има официално обвинение срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски заради смъртта на малкия му син. Детето загина след катастрофа с моторна шейна.

Според прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГС) Московски не е виновен за случилото се. Тя е дала определението си още в началото на годината - на 3 януари, пише в. "Сега". Държавното обвинение обаче така и не обявява това официално.

Оставката на Московски беше приета с пълен консенсус от парламента

На първото пленарно заседание за тази седмица депутатите приеха с пълно мнозинство от 146 гласа „за"  и без дебат депоз...

В крайна сметка официално така и не стана ясно какво точно се е случило. Неофициално обаче следователят по случая смята, че Московски носи отговорност и засега по тази информация няма коментар.

Прокурор Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише Варадинова. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 година. Според обвинителката обаче Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобил. Този курс не е задължителен. На купувачите също се разясняват основни правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, защото високите скорости крият риск от загуба на управление и инциденти, че препоръчителната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че трябва да се управлява с предпазно облекло и каска.

Злополучната шейна обаче е купена втора ръка. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 година. Новият ѝ собственик не е преминал през инструктажа за безопасност, нито е направил такъв на Московски.

Според експертите най-вероятната причина, че шейната е загубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта ѝ преди инцидента е била не по-висока от 50 км/ч.

На осмия месец прокуратурата "откри", че грешно разследва Московски

"Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишни...

Официалното постановление

На 2 февруари, миналата година, Московски бил в Боровец с майка си и двете си деца. Той наел ски учител за децата, а на обяд отишли в заведение "Силвър Фокс", където Васил Михайлов държал три шейни. В заведението дошъл и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било около 15:00 часа, времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и малкото момченце - на третата. Малкият седнал пред баща си и се държал за П-образната ръкохватка до кормилото.

Шейните потеглили по горски път в посока към хижа "Чакър войвода". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в остър ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се ударила в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна травма и починало.

Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към спасителната служба. Там от БЧК констатирали смъртта на момченцето. Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално. В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

От земеделското министерство са изискани документи за използването на моторни шейни в Боровец. Оказва се, че обособени трасета няма, а пътят, по който се е движил Московски, съвпада с горски път, по който не е забранено да минават моторни превозни средства. От Изпълнителната агенция по горите са отговорили на прокуратурата, че има наредба за движението по горските пътища от 2012 година, а регионалният горски директор определя трасетата за движение на ATV и спортни мотори. Трасето, по което е минал Московски, не е било заявено и разрешено за спортни мотори и други моторни превозни средства. От община Самоков са определили маршрути за движение на моторни шейни, но и те не включват въпросното трасе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com