Къде в МВР има корупция?

8662
Къде в МВР има корупция?
Снимка: Pixabay.com

Къде в МВР има корупция? На този въпрос отговори шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков в ефира на БНТ. От думите му стана ясно, че с особено внимание се наблюдават пътните полицаи, гранична полиция, разследващите на пътни транспортни произшествия, както и някои РУ в София. Корупционните практики в последно време са предимно свързани с трафик на мигранти, както и в пътна полиция, каза той.

Има много анализи, които отговарят на този въпрос, но наблюдаваме особено внимателно КАТ, Гранична полиция. Те са лице на МВР, на първа линия и имат пряк досег с гражданите, и когато те вземат дори минимални суми, у гражданите остава усещането за висока корупция. Насочили сме се и към разследващите полицаи, заяви Банков.

ОССЕ предупреди: Заради коронавируса, корупцията в Европа ще се увеличи

Спешното финансиране, предназначено за подпомагане на икономическия спад, причинен от пандемията с коронавируса, вероятно ще подхрани к...

Сега започва лятното пътуване, наблюдаваме пътна полиция – и ако някой от КАТ реши да забогатее бързо, да знае, че имаме достатъчно ресурс да ги наблюдаваме, предупреди той.

Наблюдават се няколко разследвания на транспортни произшествия, които имат забавяния или необичайни резултати, скоро ще има резултати от тези наблюдения. Разследванията са на територията на цялата страна, подчерта Банков.

В София с особен интерес се наблюдават 4-то РУ, както 2-ро и 3-то. "Имаме нов подход – ние си сътрудничим с директора на СДВР и областните директори, така че полицаите трябва да си помислят преди да вземат пари.", заяви Банков.

4-то РУ обхваща един от най-богатите, условно казано, райони в София. Там са съсредоточени много заведения, ресторанти и барове, гражданите са по-заможни. Някои полицаи си позволяват да изнудват за някой лев, заяви Банков.

Други рискови районни са 2-ро и 3-то – около Лъвов мост. По отношение на корупционния натиск, там почти е овладяна на този етап – под 1%, което е добра оценка, коментира Банков. Създадени са мониторингови условия за наблюдение. Надявам се , че служителите са си взели бележка и ще работят за това, за което са в системата, да пазят реда и спокойствието, предупреди ги той.

Корупция в МВР в съда - за 1 млн. лева и то само за малко над месец

Само в рамките на около 40 дни вече има отворени съдебни дела заради взети от полицаи подкупи на обща стойност от почти 1 млн. лева. С...

Нови над 250 кг кокаин са открити в София

От думите му стана ясно, че разследването на хванатите над 370 кг кокаин в Студентския град може да доведат до арест на замесени служители на МВР. "Допускам, че униформени служители са оказвали съдействие, ние извършваме проверка и обществото може да очаква в най-скоро време резултати", обеща Банков.

Най-много ме впечатляват граничните полицаи, находчивостта им стига до там да вменяват на гражданите, че таксата, която събират е задължителна или пари за стикери – събират пари и гражданите мислят, че това е законно. Вменяват на потърпевшите да им са задължени и благодарни, обясни тактиките им шефът на Вътрешна сигурност в МВР.

Нови доказателства срещу задържаните полицаи разширяват обвиненията им

Един от заподозрените от Калотина е бивш съпруг на съдийка и затова е много наясно с процедурите по време на разследване и след това. Това направи работата много трудна, коментира Банков разследването за граничните полицаи от Калотина.

27 от 126 сигнала за корупция в МВР са счетени за основателни

Почти 100 сигнала за корумпирани служители са счетени за неоснователни от МВР само за първите 6 месеца на 2018 г. Това става ясно от от...

Двамата задържани и жената - посредник за подкупите бяха освободени от Специализирания съд с мярка "подписка". "Доказателствата, които дирекцията е събрала, са категорични и носят достатъчно данни за това, че заподозрените няколко пъти са поискали и получили подкуп. Дирекцията е осигурила и други лица, които са пострадали от изнудване на полицаите, за протеста на най-леката мярка подписка имаме вече достатъчно доказателства, категоричен беше той.

Схемата е много елементарна - напълно идентична е схемата с кафето за 100 лв. при пътните полицаи, за да няма наказание фиш, потвърди Банков. Изнудваните били съветвани да оставят парите на дамата в заведението и да си тръгнат.

Стана ясно колко пъти от МВР са искали данни за карантинирани граждани от мобилните оператори

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com