Къщата в Барселона и връзката с "Яневагейт" – заличавали ли са се следи?

28752
Къщата в Барселона и връзката с "Яневагейт" – заличавали ли са се следи?
Снимка: БГНЕС

Макар темата за китайския коронавирус да измества от информационното пространство темата "къща в Барселона", неудобните въпроси по скандала, в който излиза и името на премиера Бойко Борисов – за пръв път конкретно то се появи на запис от скандала "Яневагейт" и то от устата на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, още нямат отговори.

В съобщение в официалния си блог гражданско движение "Боец", което твърди, че е подало сигнала до испанските власти и отговорните органи в Каталуния, показа документи, свързани с фирма Emma BGS SL. За тези документи от "Боец" твърдят, че са от Търговския регистър в Барселона. Според тях, бащата на манекенката Борислава Йовчева – Георги Станков Йовчев, е внесъл като физическо лице 875 000 евро в капитала на Emma BGS SL. Фирмата е собственик на луксозния бутик на марката Ermano Scervino в Барселона, а в нея управител е била и Борислава Йовчева. Магазинът затвори врати преди седмица.

Има ли Йовчев законна дейност, която да му позволи да спечели толкова пари? Това изглежда основният въпрос, който при отговор "не" довежда до следващото логично питане – откъде тогава идват тези пари?

Припомняме, че другото име в Emma BGS SL, което сочи към България, е това на кипърската офшорка Palms Enterprises LTD. Тя също внася доста пари в капитала на Emma BGS SL, чийто първоначален капитал е формиран от Йовчева и баща ѝ Георги - по 1500 евро всеки. Връзките с България на кипърската офшорка можете да си припомните в този материал!

Междувременно, българският журналист Татяна Кристи, която стана много популярна със скечове във Facebook, осмиващи всякакви неадекватни политически реакции в България, публикува интересен материал в "Биволъ". Той е посветен на съдбата на информацията за "Яневагейт" в българския вариант на Wikipedia. Събрана в специален материал информация за скандала имаше, но тя е премахната след гласуване 9:8 гласа от отговорните за българското съдържание администратори. Тези хора са стигнали до статут на отговорни за съдържанието като много ангажирани с платформата – това е принципът на работа и поддръжка на самата платформа. Одобряването на нов администратор става след кандидатстване пред вече действащи администратори.

За изтриването на "Яневагейт" видимо допринася едно доста известно име и в България що се отнася до IT сектора – Вени Марковски или поне потребител с неговото име. В беседа на администраторите, която решава съдбата на темата в Wikipedia, този потребител изказва следната позиция в подкрепа на премахването на информацията от платформата – записите от "Яневагейт" са незаконни, фактите по тях не са проверени, а самопризнанието не е достатъчно да бъде осъден човек. Пълната дискусия между администраторите можете да прочетете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com