Лютеница показа какъв миш-маш са съдебната ни система и законът

17230
Лютеница показа какъв миш-маш са съдебната ни система и законът

Сериозен скандал се оформя по отношение на една от най-популярните марки лютеница в България - "Лютеница Първомай". Причината – решение на Софийския административен съд (САС).

Битката относно марката е заради инструмента на ЕС "специфично географско указание". Направена е регистрация за такова указание от фирма "Булконс Първомай" и претенциите на фирмата са към друга компания - "Консервинвест" ООД, която регистрира марка "Лютеница Първомай" още през 1999 година. "Булконс Първомай" обаче претендира, че "Консервинвест" няма това право заради специфичното географско указание. "Консервинвест" контрира, че специфичното географско указание всъщност представлява регистрация в регистър на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а не в регистъра на ЕС и не отговаря на правните изисквания по европейското законодателство. Въпреки това обаче, на втора инстанция в САС печели "Булконс".

Къде е проблемът? Според сайта за разследваща журналистика "Биволъ" в тълкуването на въззивната инстанция в САС на европейското право и по-точно липсата на преюдициално запитване към Европейския съд за такова тълкуване. Изглежда пак заради това на второ ниво в САС печели "Булконс", макар че на първата инстанция пак в САС победата е била за "Консервинвест".

Уникалното в случая е, че "Консервинвест" започва битка в Административния съд за признаване на нищожност на термина "географско указание" поради неспазване на европейското право в българското. ВАС отхвърля иска окончателно (Решение № 9256 от 12.07.2017 г. по адм. д. № 4519/2017 г.), макар че парламентарната икономическа комисия казва, че географското указание не може да е пречка "Консервинвест" да ползва търговската марка "Лютеница Първомай", а КЗК санкционира с различни глоби "Булконс Първомай" по Закона за защита за конкуренцията заради спорове с "Консервинвест" за "Лютеница Първомай". Най-важното по случая обаче е становище на Европейската комисия от 26 януари, 2019 година, изпратено писмено до България, в което изрично се посочва, че България още не си е оправила законодателството съгласно Регламент 1151/2012 на ЕС и че "в разглежданото дело е предоставена правна закрила на притежателя на национално регистрирано географско означение, макар тази регистрация и закрила на национално равнище да е несъвместима с правото на ЕС".

Кой стои зад "Булконс Първомай"?


Името, което се набива на очи, е това на бившия търговски съдия Веселин Димитров – част от хората, стоящи зад компанията, заедно със Стефан Фачев и Веселин Славов. Димитров е близък до ДПС, като "Биволъ" разказва историята му. През август 1999 г. Димитров става младши съдия в окръжния съд в Търговище, половин година по-късно е назначен за районен съдия в Пловдив, а на 18 януари 2001 г. встъпва в длъжност в Окръжен съд-Пловдив с председател сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, където е единствен съдия по търговско право за доста време. Оказва се, че Димитров гледа делото за несъстоятелност на предишния собственик на "Булконс" - РМД, приватизирало бившия завод "Партизани", а жалбата за несъстоятелност подава известният с пламенната си защита на Ахмед Доган Димитър Тадаръков, който търси 4 млн. германски марки и при Димитров печели делото. Синдик на РМД-то и де факто на "Партизани" става съпругата на Петьо ЕвротоСийка Петрова. Веднага след това тя издейства отстраняване на ръководството на завода. Отстраненият директор инж. Петко Димитров обжалва и печели делото на три инстанции, но щом се връща на поста си, открива, че активите на завода отдавна са осребрени за общо 350 000 лева – с подписа на съдия Веселин Димитров, а Петко Димитров казва, че само в складовете на предприятието е имало продукция за над 4 млн. лева

Заводът е придобит от пловдивската фирма "К&К България". Управителят на фирмата Стоил Арабаджиев разказа пред "Биволъ", че е бил поставен "под натиск" от съдията Веселин Димитров чрез Стефан Фачев – днес съдружник на Димитров.

Друг интересен факт е, че Димитров и Фачев са осъдени на 3 години условно през 2012 година за измама с жилище в столичния кв. "Хаджи Димитър", станала през 1999 година. През 2005 г. двамата са сред подсъдимите по ключов процес – за незаконната приватизация на Търговски център "Илиянци" ЕАД. През 2007 г., докато е подсъдим, Веселин Димитров става съдия в Административен съд – София-град, а заедно с тогавашният председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов е колега в Арбитражната комисия на Българския футболен съюз. В крайна сметка делото за "Илиянци" срещу Димитров е прекратено окончателно, преди да влезе в съдебна фаза - с акт на известната от "Яневагейт" Владимира Янева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com