Маринов: Адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци

741
Маринов: Адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци
Снимка: БГНЕС

Адвокатът на Джок Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци и да отиде на външен адрес. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на БГНЕС.

Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Чакам да разбера дали условията са изпълнени и ако са изпълнени, ще спазим процедурата, добави Маринов.

Има заповед за експулсирането на Джок Полфрийман

Има издадена заповед за експулсирането на Джок Полфрийман, обяви директорът на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов. Двамата с вът...

Позицията на адвоката на Джок Полфрийман - Калин Ангелов е ясна: "Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той трябва да бъде изведен от страната. Основанието да бъде задържан тук, аз все още не съм го видял. Няма кой да следи дали ВКС си спазва сроковете. Решенията му могат да бъдат просрочени с месеци."

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че ако Полфрийман получи паспорт – остава на свобода, но в страната. Запитан на какво основание австралиецът Полфрийман е в центъра за мигранти в Бусманци, Цацаров заяви, че законовото основание не е свързано с правомощията на прокуратурата и че центърът се управлява от дирекция „Миграция“ към МВР. По думите му, основанието Полфрийман да се намира в центъра за настаняване е липсата на валидни документи за самоличност, които са извадени от австралийската страна.

БГНЕС припомня, че на 7 октомври 2019 г. Върховният касационен съд(ВКС) проведе заседание, на което стана ясно, че до 2 месеца магистратите ще произнесат решението си за съдбата на Джок Полфрийман.

ВКС трябва дареши дали да уважат решението на тричленния съдебен състав, начело с Калин Калпакчиев. Той реши да пусне Полфрийман преди да е излежал пълната си присъда, тъй като прецени, че се е поправил. Тогава съдът се позова на мнение от председателя на Български Хелзинкски комитет Красимир Кънев, който обаче заяви, че не е изразявал положително становище за Полфрийман, а за дейността му в затвора.

Вътрешният министър: Джок Полфрийман има две забрани да напуска страната

Задействана е процедура за експулсиране на Полфрийман, но към момента австралийският гражданин има и две забрани да напуска страната. Т...

Председателят на Касационния съд Лозан Панов призова магистратите да излязат възможно най-бързо с решение по казуса. "Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни. По този повод със съгласието на състава бе изтеглена и датата на заседанието, защото ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека. Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция."

Междувременно се появи видео в социалните мрежи -запис на фаталната вечер, който поставя въпроси за версията на прокуратурата. Записът можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com