Минават ли не точно по правилата милиони от бюджета на МВР за поръчки?

13002
Минават ли не точно по правилата милиони от бюджета на МВР за поръчки?
Снимка: БГНЕС

Вафли "Боровец", кола "Дерби" и енергийна напитка "TAFF" ще бъдат доставени на пазителите на реда от МВР в нарушение на Закона за обществените поръчки. Това показва справка на страницата на Отдел "Обществено хранене" към Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" на сайта на ведомството.

На 3 октомври тази година е започната процедура за обществена поръчка с предмет "Доставка на хляб "Добруджа", вафла "Боровец", бутилирана вода 0,5 л., енергийна напитка "TAFF", "пликове за разфасовка и опаковане" за нуждите на отдел "Обществено хранене". Тя е разделена на 4 части и е публикувана на сайта на МВР ден по-късно.

На 4 октомври поръчката се променя, като към предмета ѝ се добавя и доставката на "Дерби кола" 0,5 л PET за сметка на енергийната напитка "TAFF". Общото между двата продукта е техният производител – "Нова Трейд" ЕООД, с централен офис град Съединение.

От публикуваната документация всъщност не става напълно ясно дали МВР ще получи и "TAFF" и "Дерби" или само второто. Ако е така, може би на фирмата от град Съединение ѝ е свършила енергийната напитка, но пък има кόла в излишък. Производител на вафлите "Боровец", за които има изрично изискване да са в синя опаковка, е горнооряховската "Ден и Нощ" ООД. Оферти за нарязан бял хляб "Добруджа" с тегло от по 750 гр на пакет има към 5 фирми, от които само една произвежда хляб от този тип с този грамаж.

Всъщност МВР осветлява информация за тази поръчка дори без да се налага. За доставки под 280 000 лева не се изисква задействането на открит търг. С така задвижената процедура обаче следва да бъде спазен Законът за обществените поръчки, според който (чл. 49, ал. 2): "Техническите спецификации не могат да съдържат конкретен модел, […] нито търговска марка, патент, тип или конкретен произход или производство […]" Законодателят е оставил възможостта, "когато е невъзможно предметът на поръчката да се опише достатъчно точно и разбираемо", да бъде направено "подобно посочване, като задължително се добавят думите "или еквивалентно/и". Случаят обаче не изглежда да е такъв.

Най-често срещаната незаконосъобразна практика, свързана със спецификациите на обществените поръчки, е "употребата на конкретни марки и модели при подготовката на количествени сметки за строителство или услуги/доставки без думите „или еквивалент", пише в редица доклади на Министерство на финансите за нарушенията при обществените поръчки у нас.

Броят на продуктите по конкретната поръчка на МВР е съответно по 8000 за вафлите, енергийната напитка и безалкохолната напитка. Водите трябва да са 16 000 броя, а хлябовете следва да бъдат 2200. Пликовете са малко над 25 000 броя. Стойността за цялата поръчка следва да е между 12 000 и 15 000 лв., показва наша справка за цените на едро на въпросните продукти. Разликата в калкулациите идва от неяснотата дали кόлата заменя енергийната напитка или МВР ще получи и двете. Стоките следва да бъдат доставени в Стол №4 на Жандармерията в София.

Логично е на пръв поглед да помислим, че 15 000 лева са "жълти стотинки" на фона на утвърдените в Бюджет 2019 разходи на МВР от малко над 1,5 млрд. лева. Но при 914 служители на Жандармерията в столицата по официални данни (столичното звено е с най-голям състав), въпросното количество храна ще стигне за около десетина дни по наши калкулации. Това означава около 25 подобни зареждания годишно, което прави общо около 375 000 лева само за това зонално жандармерийско управление.

След като общественото хранене в системата на МВР е централизирано в нарочен отдел към Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности", въпросът е дали всичко това е стандартна практика и почти 50-те хиляди служители на министерството от десетките дирекции в състава му получават напитки и захарни изделия от гореспоменатите марки без алтернатива т.е. без възможност да бъдат доставени например по-евтини вафли със същия грамаж, съдържание на какао и пр. на друга марка?

Би трябвало Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира по повод тази процедура, тъй като има всички основания тя да бъде обявена за незаконосъобразна. Спрямо настоящата нормативна рамка обаче, при други подобни доставки МВР може да не открива обществена поръчка и съответно да не попадне под ударите на ЗОП. Това важи и за всяко друго министерство, агенция, община или друго ведомство в България.

Далеч по-малко дискриминационна на пръв поглед е поръчката за доставка на 3 професионални миксера и 4 миялни машини за чинии и чаши от 8 ноември. Според заданието, машината за съдове следва да е с доста конкретни спецификации – капацитет от точно 540 чинии на час (цикъл от 120 секунди), максимална височина на чашите от 290 мм, минимална мощност 3,5 киловата и ел. захранване от точно 230 или 400 волта. На въпросните характеристики перфектно отговаря произвежданата от италианската A.T.A. SRL машина с модел B30, предлагана от "Топ комерс груп" ЕООД. Случайно или не имейл адресът на въпросната фирма е първи в списъка на получателите на поканата за участие в открития конкурс. На сайтовете на останалите три поканени фирми ("Интимпекс", "Кухненско точка ком" и "Онтайм") не откриваме уред с точно същите характеристики:

 

Съвпаденията при изискванията на обществената поръчка на миялните машини и спецификациите на конкретния модел са доста

Интересно при заданието за миксерите пък е, че се казва брой приставки, без да се определя с каква функция да са въпросните. Определя се също точен брой на скоростите, на които да може да работи изделието, като за двата по-големи миксера те са по 3, докато по-малкият трябва да разполага с 11 – нито повече, нито по-малко.

Според нашите калкулации доставната цена за седемте уреда следва да е около 30 000 лева.

Автор: Атанас Кирачин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com