МВР няма намерение да се отказва от безпричинните проверки

22813
МВР няма намерение да се отказва от безпричинните проверки
Снимка: БГНЕС

За пореден път МВР демонстрира, че няма никакво намерение да се откаже от възможността да проверява безпричинно всички шофьори. Това става ясно от поредната инструкция за контрол на пътното движение, качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане. 

Документът се издава отново заради приетия наскоро нов Закон за МВР и е дело на екипа на доскорошния вътрешен министър Цветлин Йовчев, но явно и новият министър Йордан Бакалов го одобрява.

8 хил. полицаи мобилизира МВР за борба с войната по пътищата

Със заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров 8000 полицаи излизат на пътя да контролират движението, за да бъде прекратена ...

В инструкцията е записано, че пътната полиция може да проверява всеки, стига да прецени, че има "данни или предположения, че водачът е участвал в пътно-транспортно произшествие (ПТП) или в извършването на престъпление". С този текст МВР на практика продължава да дава право на катаджиите да спират всеки без причина, само на база предположение, без за това да е нужно обявяването на някаква специализирана акция от типа на "Светлина" или пък за поставяне на предпазни колани, пише в днешния си брой вестник "Сега".

Разпоредбата повтаря едно към едно досегашния текст, който бе приет преди около година. Той бе качен за обществено обсъждане по време на предишното служебно правителство, на фона на многократните обещания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че безпричинните проверки ще бъдат прекратени и катаджиите ще спират само за нарушение. Въпреки това порочната практика не бе прекратена. Очевидно и това ръководство на МВР няма намерение да реши проблема, тъй като новите текстове повтарят старите изцяло.

В наредбата първо е записано, че проверки се правят, когато има видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или товара му, както и ако поведението на шофьора подсказва преумора, употреба на алкохол или упойващи вещества. Веднага след това обаче фигурира текстът за подозренията. Все пак е указано, че ако не се установят нарушения, служителят трябва да изготви докладна записка в края на седмицата. Както и досега, на контрол не подлежат автомобилите със специален режим на движение - линейки, коли на МВР, НСО, Народното събрание, военна полиция, правосъдното министерство и на МО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com