МВР разрешило на Джок Полфрийман да напусне страната?

4726
МВР разрешило на Джок Полфрийман да напусне страната?
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил на Дирекция "Миграция" да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца Джок Полфрийман да напуска страната.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР) за "Свободна Европа". От силовото ведомство уточняват пред "Сега" единствено, че са "започнали съгласувателни процедури"

Джок Полфрийман окончателно на свобода, поиска оставката на Цацаров

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсро...

По-рано днес Полфрийман обвини Българското правителство и МВР, че не му позволяват да напусне България независимо от съдебното определение, с което се отказа възобновяване на делото за предсрочното освобождаване. Това става ясно от негов пост във Фейсбук.

"Моля, не вярвайте на фалшивите новини, не ми беше позволено да напусна страната, тъй като решението да не ми позволите да пътувам не се основава на закона, а решението на правителството, което се ръководи от Бойко Борисов", пише Полфриймън и добавя: "Незаконно Министерството на вътрешните работи ми попречи да напусна страната, включително ми попречи да се кача на самолет". От думите става ясно, че той е имал билет, платен от семейството и "резервации, направени от DFAT".

В съобщението му се твърди, че българското правителство е уведомило вчера официално "австралийските власти, че няма да уважат съдебното решение" и няма да му позволят да пътува свободно.

Също вчера Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Определението на Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова е окончателно. То идва половин година, след като съдиите приеха, че казусът е изяснен. Полфрийман пък призова за оставка на Цацаров от КПКОНПИ, поради злоупотреба със служебно положение.

Съд отмени забраната Пoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Софийският административен съд oтмeни нaлoжeнaтa oт диpeкция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa Джoк Пoлфpиймaн дa нaпycнe Бългapия...

Според върховните съдии искането за възобновяване на делото е недопустимо. В мотивите си те посочват, че на възобновяване подлежат влезлите в сила присъди и решения, както и някои определения. Условното предсрочно освобождаване обаче не е сред тях.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил, докато е излежавал присъдата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com