Некачествени записи и липсващ засега свидетел спират делото за убитото от ток дете в София

4711
Некачествени записи и липсващ засега свидетел спират делото за убитото от ток дете в София
Снимка: БГНЕС

Записи с лошо качество, които не могат да бъдат "изчистени", препятстват разследването за смъртта на 16-годишния Людмил, който беше убит от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоар в центъра на София - пред болница "Св. Иван Рилски". Това става ясно от отговорите, дадени от Софийската градска прокуратура на в. "Сега".

Инцидентът с момчето стана на 14 февруари, 2021 г. Очаква се прокуратурата да открие кои са отговорните лица за смъртта на детето, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества не поеха вина. Кметът на София Йорданка Фандъкова например още след инцидента призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. През декември м.г., тоест 10 месеца по-късно с датчици бяха едва 3% от въпросните шахти, показа проверка на "Свободна Европа".

10 месеца след смъртоносен токов удар: Докъде стигна обезопасяването на шахтите в София?

Само 130 от около 4000 шахти в София вече са оборудвани с датчици т.е. своеобразна аларма, която показва кой ги отваря. Това сочи матер...

"На настоящия етап от разследването бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и в процесната шахта, както и за установяване на самоличността им", коментира зам.-градският прокурор Десислава Петрова, която е и говорител на СГП. Тя допълни, че видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията им. Затова на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП била възложена компютърна техническа справка. "Но качеството на кадрите от посочените видеозаписи не беше увеличено и подобрено", казва още прокурор Петрова. Затова по делото ще бъдат изискани нови справки от Столична община и ще бъдат възложени оперативно-издирвателни мероприятия на СДВР.

Предстои и разпит на свидетел, който е обявен за общодържавно издирване, се казва още в отговорите на прокуратурата. Тъй като не е ясно кога ще бъде открит въпросният свидетел, това може да се превърне в отделно основание за забавяне на разследването. Прокуратурата все пак уверява, че по делото са извършени множество действия и към момента също продължава активно да се разследва.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер, наблюдаващият прокурор ще ги прецени и ще реши дали да повдигне обвинения, казва още прокуратурата.

ОЩЕ: Издаден е акт за незаконно строителство на светофара при болница "Иван Рилски", където младеж почина от токов удар

Докъде стигна Столична община с предотвратяването на опасността да умреш от токов удар на улицата?

Само 0,75% от шахтите в София, за които отговаря Столична община, вече имат датчици, за да не може да се случват трагедии като тази с 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com