Нено Димов не съдейства на прокуратурата за банковите си сметки

3447
Нено Димов не съдейства на прокуратурата за банковите си сметки
Снимка: БГНЕС

На два пъти ексминистърът на околната среда и водите Нено Димов е отказал доброволно да предостави пълна информация за банковите си сметки и с това не е позволил на разследващите да видят данните по тях - заради банковата тайна. Затова сега правосъдните органи ще поискат от съда падане на банковата тайна, след като Димов не е обяснил и защо не дава достъп, пише в. "24 часа".

Общо 600 страници са написали експерти за това можел ли е Димов да предотврати водната криза в Перник и засушаването на язовир "Студена". Тепърва следователите го проучват и е решат дали да зададат и допълнителни въпроси на експертите. До момента по делото са разпитани над 100 свидетели.

Прокуратурата подозира зам.-министър за участие в организирана престъпна група

Шест души са били задържани след днешните спецакции. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, съобщи говорителят на ...

Според обвинението, още през януари 2018 година Димов е трябвало да забрани подаването на вода от "Студена" за промишлени нужди. "Близо 22 месеца не е правил нищо, въпреки че управителят на ВиК системно го е уведомявал, че притокът в явозира намалява", каза през януари тази година наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. А прокуратурата казва и, че Димов дори позволявал отпускане на повече вода от "Студена" за промишлени нужди. Приблизителната щета е оценена на около 11 млн. лева. Според прокуратурата, ако министърът бил изпълнил задълженията си, язовир "Студена" щял да има над 7 млн. литра вода - достатъчни, за да няма бедствено положение.

По време на делата за определяне на мярката за неотклонение на Нено Димов стана ясно, че "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената била близо 2 лв. за кубик.

Делото за водната криза беше образувано през декември 2019 година. Малко преди това около 97 хил. жители на Перник минаха на воден режим. Обвиняеми освен бившия министър са бившият шеф на ВиК - Перник, Иван Витанов и бившата зам.-кметица Севдалина Ковачева.

В момента Нено Димов е на свобода срещу подписка, след като минаха 8 месеца, откакто беше арестуван. Той не може да остане в ареста по-дълго от това време, както и под домашен арест, след като беше поставен под такъв от 23 април. Димов е с новата мярка от 9 септември насам.

Перник вече е без воден режим

Тази нощ бе последната, в която перничани нямаха вода. Язовир "Студена” вече е пълен. Обемът му наближава 21 млн. куб. метра и дъ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com