Неочаквано: Софийският административен съд прекрати делото за инцидентите в 6 блок на АЕЦ Козлодуй миналото лято

7549
Неочаквано: Софийският административен съд прекрати делото за инцидентите в 6 блок на АЕЦ Козлодуй миналото лято
Снимка: БГНЕС

Неочаквано Софийският адмнистративен съд прекрати делото за инцидентите в Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй” от миналото лято, съобщава д-р Петър Кърджилов завел делото.

Ето неговото съобщение, изпратено до медиите:

"Софийският административен съд, второ отделение, трийсти състав, с председател съдия Любка Петрова неочаквано прекрати дело 7900/2019, заведено от мен срещу отказа на Агенцията за ядрено регулиране да предостави на обществеността достъп до пълните доклади на АЕЦ „Козлодуй” за двата инцидента в Блок 6 на атомната централа от 3 юли и 1 агуст миналото лято. Председателят на АЯР отказа да предостави докладите заради несъгласието на оператора АЕЦ „Козлодуй” тези текстове да видят бял свят, което значи, че от централата имат какво да крият. Адвокат по делото е Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация.

Петър Кърджилов ще обжалва избора на арх. Русев за кмет на район "Младост"

"Ще обжалвам избора на арх. Румен Русев, защото при избора на Клисуров, той беше избран насила, а сега когато Иванчева посочва мен - об...

Съдът странно приема тезата на АЯР, че не става въпрос за инциденти, а за „отклонения” от нормалния режим на работа на реакторите, въпреки че в бележките си до съда, като специалист по комуникация при рискове и кризи, и квалифициран експерт на международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, подробно съм обяснил, че двете събития са именно инциденти. Първо, и двете събития са неочаквани и нежелани. Второ, водят до рязко понижаване на мощността на реактора до 40% и 20%. Трето, имат като резултат изключване на реактора от енергийната система на страната. Четвърто, двама специалисти потвърждават в медиите, че такива събитията са инциденти, които съкращават живота на реакторите – бившият председател на АЯР проф. д-р Георги Касчиев и бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов.

Заради неяснотата за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй" се стигна до съд

Съдът е приел също довода на АЯР, че Законът за безопасно използване на ядрената енергия е специален по отношение на Закона за достъп до обществена информация, като в този случай се прилага параграф ‘1д’ от допълнителните разпоредби на ЗБИЯЕ, според който "Предоставянето на информация, която е станала известна на председателя на агенцията, на заместник-председателите и на служителите от агенцията във връзка с изпълнението на техните функционални задължения е защитена тайна”. В определението на съда за прекратяване на делото обаче се игнорира ал. 3, т. 4 от същия параграф ‘1д’, според която: „Информацията се предоставя в изпълнение на задължения на Република България, произтичащи от международни споразумения”. Такива международни споразумения, игнорирани в определението на съда за прекратяване на делото, са Конвенцията от Орхус за достъпа до информация, участие на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда, както и Директива 2014/87/Евратом на Съвета от 8 юли 2014 година за установяване на общностна рамка за ядрената безопасност на ядрените инсталации след аварията във Фукушима. В писмените си бележки по делото подробно разглеждам факта, че националното ни законодателство не е съгласувано с тази директива, въпреки че крайният срок това да се случи е бил 15 август, 2017 г.

След трагедиите в Чернобил и Фукушима, е недопустимо български съд да съдейства за укриване на информация за инциденти, които съкращават живота на реакторите, а което повишават риска от голяма ядрена авария. Такива инциденти се случиха също на 16 и 26 ноември миналата година и в двата блока на АЕЦ „Козлодуй”. За тях АЯР също отказа да ми предостави пълните доклади, като отново се съобрази с отказа на АЕЦ „Козлодуй”. Делото за вторите два инцидента е насрочено за 17 септември в Административния съд на София.

Петър Кърджилов: Акцията срещу Иванчева е дело на престъпна група

"Провеждаме собствено разследване, тъй като сме сигурни, че акцията е подготвено набеждаване от организирана престъпна група." Това зая...

Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

 

Определнието по делото за летните инциденти може да се обжалва в едноседмичен срок пред Върховния административен съд и ще се възползваме от това право. Ето и комнетара на адв. Кашъмов: "За наше учудване установихме, че според Административен съд - София град, не съществува информация, която може да бъде предоставена във връзка с инцидентите в АЕЦ „Козлодуй” от лятото на 2019. Според нас такава информация, съдържаща се в доклади, изготвени за АЯР, несъмнено е създадена, но се укрива от българските граждани, в нарушение на закона. Ще се възползваме от правото си да обжалваме с частна жалба прекратяването на съдебното производство и да потърсим становището на Върховния административен съд по въпроса. Информацията, свързана със събития, инциденти или както ги наричат на технически език, случили се в ядрена централа, е от най-висока степен на обществен интерес и от значение за защитата на живота и здравето на хората и на бъдещите поколения".

* Д-р Петър Кърджилов е квалифициран експерт на Международната неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, член на Съюза на учените в България, експерт по комуникация при рискове и кризи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими