Нова комплексна експертиза за ремонта на "Графа" назначи Спецсъдът

5350
Нова комплексна експертиза за ремонта на "Графа" назначи Спецсъдът
Снимка: БГНЕС

Нова комплексна строително-техническа експертиза по делото срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев назначи Специализираният наказателен съд в края на днешното заседание.

Новата експертизата беше поискана от адвокат Менко Менков в предното заседание, след като оспори приетата към тогавашната дата. Днес той настоя съдът да се произнесе в рамките на заседанието и искането му бе уважено. Предстои да бъдат определени две вещи лица за участие в изготвянето на експертизата – инженер и икономист като съдът реши инженерът да бъде посочен от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, а икономистът да бъде определен след докладване в закрито заседание.

Ръководителят на "Метрополитен" защити Крусев за релсите на "Граф Игнатиев"

И директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев защити подсъдимия бивш зам.-кмет на София Евгени Крусев за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"....

Освен това съдът уважи искането на защитата да бъдат преведени от английски на български език представените днес материали за подложките на релсите по "Графа" от разпитания официален представител на фирмата-производител на материала Георги Деспотов. Той обясни, че подложките са произведени от каучукови гранули, които са от стари автомобилни гуми и че за да се стигне до крайния продукт се минава обработка със смоли. Целта на системата, в която са използвани по релсите на "Графа", както поясни Деспотов, е да заглуши вибрациите.

"Тази изолация играе ролята на тампон – обвито е трамвайното трасе от околната среда и вибрациите са сведени до ниво, което вече не се усеща от човека", уточни той и добави, че обвивката, която е около релсата дава и електроизолация. "Ако блуждаещите токове, каквито по релсовото трасе има, не бъдат прекъсвани, става корозия на подземната инфраструктура", посочи още Деспотов и обърна внимание, че затова по старите трасета релсите хлопали.

По отношение на алтернативния вариант подложки за релси - от друг производител, който не е използван, Деспотов обясни, че материалът, от който са направени - полиуретан, не е подходящ, тъй като бил предназначен за суха среда и подчерта, че на етикета това било написано. "Няма площадка в България, където като започнат да копаят да не изскочи вода", отбеляза свидетелят. "Полиуретановите релси са уязвими на кисела среда, влажна и на атака от микроорганизми", посочи още Деспотов и добави, че този материал не може да бъде рециклиран както каучука.

"Евгени Крусев не е техническо лице, не е инженер, не разбира от полимери. Имали сме 2 – 3 срещи, но той не е взел самостоятелно това решение. То е резултат на обсъждания на всички експерти", каза още пред съда представителят на производителя на поставените подложки на релсите по "Графа".

Главният архитект на София защити подсъдимия Крусев за ремонта на Графа

Заради установени подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната на подложките при ремонта на трамвайното трасе. Това обясни в спецс...

В хода на днешното заседание обяснения и експертни мнения дадоха и представители на проектантска фирма, надзора по строителството и инженер от общината с координиращи функции по осъществяването на ремонта на Графа.

Следващото заседание бе насрочено за 2 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com