Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ

14557
Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ
Снимка: БГНЕС

Трима свидетели по делото КТБ, сред тях и адвокат, са прибрани в ареста, съобщи 24 часа. Георги Георгиев, близък на семейството на Цветан Василев, Здравко Босаков и Мартин Апостолов, защитник по граждански и търговски дела, били задържани в петък, 15 февруари. Апостолов е част от новия процес срещу Пеевски в САЩ - по закона RICO, като в исковата молба се твърди, че негов подпис в качеството му на синдик на "Еър Пропърти Девелопмънт" е фалшифициран и така е имало разпореждане със средства от КТБ - 65 млн. долара. В събота, 16 февруари, Апостолов и другите задържани са привлечени като обвиняеми по делото на съпругата на Василев - Антоанета, и им е наложен 72-часов арест, потвърдиха от прокуратурата.

Обвиненията са за пране на пари през 2013 г. Разследването е свързано със средствата, придобити от бившия собственик на КТБ Василев и негови приближени, подсъдими по делото за фалита на банката. Един от арестуваните бил подведен под отговорност за пране на 30 000 евро, а друг - на около 50 000 евро. Очаква с прокуратурата да поиска от спецсъда да наложи постоянен арест на тримата задържани. Очакваше се това да стане още в неделя, но до късно следобед искане не бе внесено.

Как Цветан Василев може да се "яви" на процеса за КТБ

Вариантите за видеоконферентно участие в процеса на Цветан Василев са няколко, разясни пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов...

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, потвърди за арестите, но отказа подробности. Със защитата на Мартин Апостолов се е ангажирал Христо Ботев, който е адвокат и на семейство Баневи. “Подал съм сигнал до Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, че има арестуван колега, който е изпълнявал служебните си задължения”, заяви пред “24 часа” адвокат Ботев. Кантората на Мартин Апостолов не била претърсвана.

На 10 януари с обвинения се сдобиха други свидетели по мегаделото “КТБ”. Сред тях бе Никола Киров, доверен човек на Цветан Василев в оръжейния бизнес и финансов директор на “Дунарит”. Материалите срещу тях са били отделени от голямото дело за фалита на банката. Следствени са 5-има души. Според обвинението те получили през 2013 г. 2,5 млн. коледни бонуси от т.нар. черна каса на Цветан Василев. Разследването срещу петимата започнало през 2015 г. и първоначално било за укриване на данъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com