Ново двадесет - ВСС ще спори как да гласува за нов председател на ВКС

19389
Ново двадесет - ВСС ще спори как да гласува за нов председател на ВКС
Снимка: БГНЕС

Към 16:40-16:45 Висшият съдебен съвет (ВСС) ще започне дискусия дали да гласува с бюлетини или с електронната система за избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Заседанието на ВСС продължава над седем часа, като вече приключи изслушването на втория кандидат - Павлина Панова.

Панов поиска гласуване за председател на ВКС с бюлетини, ВСС отказа

Първият от двамата кандидати за нов председател на Върховния касационен съд - Лозан Панов, официално поиска гласуването във Висшия съде...

Въпросът за гласуването във ВСС се дебатира отдавна - той е от компетентността на ВСС, вие трябва да решите как трябва да се извърши гласуването, как ще се чувствате най-добре в гласуването, не мога да изразя мнение по процедурата, измъкна се Панова. За разлика от нея Лозан Панов три пъти поиска гласуване с бюлетини.

Въпреки критиките към ВСС, точно този съвет избра съдия Панова за председател на наказателно отделение на Върховния касационен съд (ВКС). С това изявление от страна на ВСС започна изслушването на Панова.

Не смятам, че следва да се говори за гнили ябълки в състава на ВКС, започна своето изложение Панова. Неин най-важен приоритет е отстояване на независимостта на съдебната система. Досега се бяхме фокусирали във външната си независимост от другите власти. Но съдебната система не може да осъществява функциите си без взаимодействие с останалите власти. Трябва да фокусираме усилията си във вътрешната независимост, обясни Панова.

На първо място не е допустимо намеса на по-висшестоящ съд в работата на по-низшестоящ, освен ако не става въпрос за процесуален процес. Недопустимо е и ръководителите на отделните съдилища да налагат силово методи за управление. Основната идея на съдебната система е в самоуправлението. Голям проблем е разпределението на дела и съмнението за „правилно” разпределение – това лишава съдебната система от доверие и от възможност да си свърши работата, каза Панова.

Христо Иванов: Съдебната система може да си върне доверието

Съдебната власт има потенциал да върне доверието в себе си. Правят се конкретни стъпки назначенията да станат по-прозрачни. Най-важното...

Привърженик съм на разделението на ВСС на две колегии – на съдийска и прокурорска, за да няма възможност за възникване на зависимости при назначение на магистрати, уточни кандидатът. Това е и тезата на правосъдния министър Христо Иванов, и на Реформаторския блок.

Според Панова БОРКОР търпи критика заради пасивността си. Сметната палата може да си върши работата, промяна във функциите й е конституционален въпрос, каза още Панова.

Павлина Панова каза, че не вярва днешното гласуване да се повлияе от факта, че тя вече веднъж е кандидатствала за поста и не е била одобрена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика