НПО твърди: Чистят Търговския регистър, за да скрият данни за 20 млрд. лева ДДС

7446
НПО твърди: Чистят Търговския регистър, за да скрият данни за 20 млрд. лева ДДС
Снимка: БГНЕС

Сривът на Търговския регистър не е случаен, твърди гражданско движение "Боец" и предлага своето обяснение за случилото се – да бъдат унищожени електронните архиви и масивите, съдържащи информация за несъбрани задължения поради изтекла давност за над 20,6 милиарда лева, както и да бъде заличена информация за фирми, свързани с определени лица.

От „Боец“ посочват, че става въпрос за несъбрани данъци за период от 13 години (2000 – 2013 година). По темата НПО-то вече вдигна шум – на 23 март представители на движението дадоха пресконференция, на която казаха, че съгласно официални данни, получени от НАП на 15 март тази година по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), между 2000 и 2017 година държавата не е успяла да събере ДДС в размер на 16 млрд. лева. "Боец" са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са обявили, че не разполагат с информация по темата. А преди пресконференцията, по членове на "Боец" бяха хвърляни яйца.

Прокуратурата няма да разследва дали има откраднато ДДС за 16 млрд. лева

Специализираната прокуратура официално отказа да образува досъдебно производство заради твърдения на гражданско движение "Боец" относно...

НАП отвърна на твърдението, като обяви, че несъбраните вземания за периода 2000 - 2017 година от ДДС по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лева. 16-те млрд. лева представляват целият обем ДДС, което е опитано да бъде укрито, но излязло в ревизионните актове.

Сега "Боец" твърди, че тъй като информацията за ДДС и корпоративен данък не е публично достъпна по принцип, няма как да се установи дали и какво е изчезнало след възстановяването на Търговския регистър. Неправителствената организация твърди и, че операцията по "прочистването" се наричала "Джунгла", а тъй като трябвало да се трие много, периодът, в който Търговският регистър го няма, е толкова дълъг.

Веднага след като стана ясно, че проблемът с Търговския регистър е сериозен, в публичното пространство се появи и друг слух – че има опит за "прочистване", тъй като кандидатстването ни за еврозоната ще доведе до по-строг мониторинг не само що се отнася до банковата сфера.

Припомняме, че досега във всички свои официални изявления властта категорично заяви, че случилото се с Търговския регистър е технически проблем, но и че тече разследване, чиито резултати трябва да се изчакат.

Съдбата на емблематична българска фирма - регистрирана на несъществуващ адрес, наред с десетки други

Популярна фирма като "Ален Мак" е една от общо 49 фирми, които са фиктивно прехвърлени, но фактически се водят на 34-годишния ром Людми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com