Общински съветник е заплашен от затвор и между 10 000 и 50 000 лв. заради нарушаване на COVID карантина

1555
Общински съветник е заплашен от затвор и между 10 000 и 50 000 лв. заради нарушаване на COVID карантина
Снимка: iStock/Guliver

До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева заплашват общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев - заради нарушаване на карантинните мерки срещу новия коронавирус (COVID-19). Той е бивш председател на Общинския съвет в града и е един от хората, които подкрепяха да се иска такса от журналистите, които отразяват работата на съвета. Тази идея в крайна сметка отпадна.

Срещу Кръстев е повдигнато обвинение по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Този текст беше изменен тази пролет, когато България още беше в извънредно положение. А обвинението е повдигнато в условията на "продължаващо деяние", т.е. държавното обвинение смята, че Кръстев е нарушил закона в повече от един случай.

Борисов: Мерките действат, на прав път сме

"България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID пандемията", написа в профила си във Faceb...

Според прокуратурата, на 29 април, 2020 година Кръстев се върнал от пътуване в Румъния, като влязъл в страната през ГКПП – Дуранкулак. Предприета била процедура по връчване на предписание за поставянето му под карантина. Той оспорил качеството, в което трябвало да бъде поставен под 14-дневна изолация. В системата било посочено, че влиза в България като шофьор на тежкотоварен автомобил. Кръстев отказал да подпише документите във връзка с изолацията си.

На следващия ден със съдействието на РУ на МВР в Каварна представител на РЗИ в Добрич връчил предписанието за 14-дневна карантина на Кръстев, като то било подписано от подсъдимия. 52-годишният мъж бил предупреден за наказателната отговорност, която носи при неспазването на противоепидемиологичните мерки. Обяснено му било, че като водач на товарен автомобил има право да пребивава в кабината на камиона или на посочения от него адрес за изолация. Разяснено му било също, че може да се придвижва свободно до адреса, където е паркирал товарния автомобил при пътуване извън страната.

На 7 май при проверка на домашния адрес, посочен в предписанието от Кръстев за изолация, подсъдимият не бил намерен. Бил открит в офиса на фирмата си. Мъжът обяснил на служителите на реда, че по-късно същия ден ще пътува отново за Румъния във връзка с дейността на фирмата си.

На изхода на град Шабла късно вечерта за проверка бил спрян автомобил "Ауди", управляван от Красимир Кръстев. Той заявил, че е върнат от ГКПП Дуранкулак, като не му било позволено да напусне страната. Обяснено му било, че може да пътува за Румъния само като водач на товарен камион.

Едва 39 семейства са кандидатствали за помощ заради деца под карантина

Само 39 са постъпилите до момента заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19. Тов...

На 11 май в РУ на МВР в Каварна бил получен сигнал, че Красимир Кръстев е посетил сградата на община Каварна. Поводът бил свързан с работата му като общински съветник. Искал да уведоми, че няма да участва в работата на комисия. Отново бил проверен адреса, на който трябвало да бъде карантиниран, и отново той не бил открит. По телефона съобщил, че е излязъл от дома си, за да отиде до аптека и че извършил това с разрешение на здравните власти. Извършената проверка не потвърдила думите на общинския съветник.

Предстои делото срещу Кръстев да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд в Каварна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com