Обвинението за "Сарафово": Няма данни, че "Хизбула" има участие

6959
Обвинението за "Сарафово": Няма данни, че "Хизбула" има участие

8 граждански иска за общо 217 174 000 лв. има от пострадалите по делото "Сарафово". Исковете са на пострадалите израелски и български граждани за имуществени и неимуществени вреди, предаде БГНЕС. А делото отново не тръгна по същество.

През юли тази година стана ясно, че пострадалите при атентата на бургаското летище са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото. "Няма каквито и да са нито данни, нито доказателства по делото за връзката на двамата обвиняеми с тази организация”, каза прокурор Калина Чапкънова, която беше избрана от Народното събрание за член на новия ВСС. Така тя тушира думи на Цветан Цветанов в качеството му на вътрешен министър малко след извършването на атентата. Цветанов твърдеше, че е обосновано да се смята, че "Хизбула" стои зад атаката.

Пострадалите при атентата в Бургас са поискали "Хизбула" да бъде страна по делото

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка "Х...

Днес (20 септември) съдът прецени само дали са допустими гражданските искове. "И всъщност те бяха своевременно предявени от лица, които са активно легитимирани да сторят това, така че съдът ги прие за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес. А доколко и в какъв размер те ще бъдат уважени, е въпрос по същество, който накрая съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт”, обясни Чапкънова.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

В средата на юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com