X
 
 

Обвиненият, че е пробил НАП, е хаквал и МОН преди две години (ВИДЕО)

4581 20
photo of Обвиненият, че е пробил НАП, е хаквал и МОН преди две години (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция по приходите, и преди е атакувал държавни институции, предаде bTV.

През 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

Днес премиерът Бойко Борисов коментира случката така: "Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро. Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата". "За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха, просто е уникален този хакер", каза още премиерът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Милионер съм,как давидя дали съм хакнат и до колко?За да преценя дали да съдя НАП и държавата
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Плати на адвоката си,той ще ти каже как
  : 0 !
 • до журналистите 11 до журналистите преди 1 месец Профил на трол?
  Добре де, това че сте такива слънчогледови медии, поне малко не ви ли става неудобно да бълвате постоянно лъжи?! Това, че мутрите нямат мозък означава ли, че вие трябва да симулирате същото! Доста е гнусно да ви четем простотиите! Отврат!
 • съди калинка-вземи кинти 10 съди калинка-вземи кинти преди 1 месец Профил на трол?
  Според Екимджиев, от дело по GDPR може да се изкарат на 200к евро! Това си е чист бизнес да съдиш малоумни калинки!
 • клюкар 9 клюкар преди 1 месец Профил на трол?
  И от цялата работа какво излиза, че хакерът се оказва българин, и то русофоб, който е искал да злепостави Русия, хаквайки НАП и представяки се за руснак! Соросоидчето работил в компания за киберсигурност, но оставил толкова следи, че и слепец, въоражен само с нокиа 1100, ще го хване! Нещо на мен не ми звучи достоверно тая версия, нещо понамирисва на скалъпено, нашите служби май се опитват да прикр виж още ›› ият немарливостта на НАП и да потулят нещата, че на Боко столчето доста се разклати в последно време!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ние не сме толкова глупави, пуснете детето! По вашата логика на 10г е хакнал НАП? Той тогава не е знаел тези 3 букви какво означават. Иди*ти!
  : 0 !
 • El chochone 8 El chochone преди 1 месец Профил на трол?
  Чухте ли, че и системата на ЦИК била хакната и до час щели да обявят резултатите от местните избори :)
 • И един мармот увива шоколад! 7 И един мармот увива шоколад! преди 1 месец Профил на трол?
  Теча на информация е започнал 2009 г.,което ще рече че "хакерот" е започнал пъкленото си дело на 10-11 годинки.. Лош хакер, лош хакер..
 • Хасан 7.1 Хасан преди 1 месец Профил на трол?
  Айде хакерчето да пусне в нета кой колко пари има от власимащите .. аз си спокоен с моите 456 лв основна зарплата
  : 0 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хора, ставайте и подавайте жалби по ГДПР. Съдете НАП цялата държава нека им се завие свят на тези глупаци. Искайте обезщетения за нанесени вреди от изтичането на личните данни.
  : 0 !
 • Прост юзър 6 Прост юзър преди 1 месец Профил на трол?
  Слава богу, че тоя не се оказа някой клошар. Не знам обаче как ще обяснят данните от времето, в което Баце беше столичен кмет. Ама да верваме, че к8ойто много пита, не остарява.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нещо много бързо го намериха....Пълна лъжа!10 години не могат да се усетят и за една вечер изведнъж набедиха хлапето. Че и Тиквоча му се възхищавал...Ами да му отстъпи мястото си тогава.
  : 0 !
 • Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. 5 Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. преди 1 месец Профил на трол?
  Тук нещо ми намирисва...има нещо гнило в Дания!!!Много бързо го локализираха и хванаха!!!Ако е толкова уникален то тогава щяха да го хванат за ОНАЯ му работа!!!Дали не ни пробутват едно МЮРЕ за да замажат ГАФА в НАП??!!!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ти па..Нали МОН осигурява експерти за НАП...
  : 1 !
 • Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. 4 Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. преди 1 месец Профил на трол?
  Тук нещо ми намирисва...има нещо гнило в Дания!!!Много бързо го локализираха и хванаха!!!Ако е толкова уникален то тогава щяха да го хванат за ОНАЯ му работа!!!Дали не ни пробутват едно МЮРЕ за да замажат ГАФА в НАП??!!!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това не е истинския деец, този е гръмоотвод на общественото недоволство бушон който да заблуди по-малко расъждаващите
  : 0 !
 • Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. 3 Рене ДекартОсновен принцип съмнявай се във всичко.Щом се съмняваш, значи мислиш. преди 1 месец Профил на трол?
  Тук нещо ми намирисва...има нещо гнило в Дания!!!Много бързо го локализираха и хванаха!!!Ако е толкова уникален то тогава щяха да го хванат за ОНАЯ му работа!!!Дали не ни пробутват едно МЮРЕ за да замажат ГАФА в НАП??!!!
Нагоре
Последно в Актуално