Окончателно: Екстрадират в Австрия бившия депутат и член на ВСС Иван Димов

9379
Окончателно: Екстрадират в Австрия бившия депутат и член на ВСС Иван Димов
Снимка: МЕЖДУНАРОДЕН АБРИТРАЖЕН СЪД ПРИ АЛИАНС ЗА ПРАВНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Апелативният съд в Пловдив реши да екстрадира в Австрия бившия депутат от ОДС и някогашен член на Висшия съдебен съвет Иван Димов. Той бе арестуван през февруари по искане на австрийските власти заради пране на пари.

Сега съдът е отменил решението на първата инстанция, която постанови отказ от екстрадиция на Димов. Решението е окончателно и не може да се обжалва, предаде „24 часа“.

Прокуратурата в австрийския град Велс издаде европейска заповед за арест на бившия магистрат, който бе и председател на Окръжния съд в Сливен. Причината - пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според властите във Велс това се е случвало от март до май 2022 г. Димов може да бъде осъден на до 10 г. затвор.

Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения. По този начин само производството срещу Димов все още е открито, заявиха прокурори от Австрия пред "Дневник" преди време.

ОЩЕ: Задържаният по искане от Австрия Иван Димов: Не зная за какво ме търсят, това е пълно безумие

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие той бе пуснат под домашен арест.

Пловдивският окръжен съд отказа да изпълни европейската заповед за арест, като с решението отмени и домашния арест на Димов. Преди две седмици - на първото заседание по искането пред Апелативния съд - съдът поиска гаранции от австрийските власти, че ако Димов бъде осъден или задържан под стража, той ще бъде върнат в България.

Пред съда във вторник, 21 март, прокурорът Атанас Янков настоя Иван Димов да бъде предаден на австрийските власти, защото между държавите членки трябва да има доверие по договора от Маастрихт.

Защитата на бившия магистрат бе на обратното мнение. Според адвоката му в заповедта, издадена от Австрия, няма степен на участие на Димов, липсват време и място на извършването на престъплението.

Арест за бившия депутат и член на ВСС Иван Димов - защо Австрия го издирва?

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някогашен депутат от ОДС Иван Димов е бил задържан по искане на Австрия. Арестът е станал ...

Съдия Магдалина Иванова, която е председател на Апелативния съд в Пловдив и ръководи състава, който разглежда искането за екстрадиция, отвърна с аргументация: "Банковите преводи са извършвани онлайн и това може да стане от всяка точка на света. У нас няма образувано наказателно производство срещу Иван Димов и затова приоритет има юрисдикцията на държавата, издала европейската заповед за арест".

Иван Димов стана депутат в 38-ото Народно събрание през 1997 г. от листите на ОДС, като беше в парламента до 2001 г. Около името му витаят редица скандали. Той е автор на поправките, които разшириха правомощията на прокуратурата.

Димов беше член на ВСС, председател на Окръжния съд в Сливен и военен съдия. Периодът му във Висшия съдебен съвет е свързван със скандал от 2009 г., когато членът на ВВС Иван Колев обяви по време на заседание, че „човек с ланци“ от Плевен предлагал на кандидати за ръководители в системата да им осигури избиране срещу 200 000 евро. Последвалите проверки установиха контакти на сочения тогава за кадровик Красимир Георгиев – Красьо с магистрати. 33 от разговорите били с Димов, включително в периоди на избори за административни шефове.

Иван Димов подаде оставка, но после пък отказа да напусне ВСС. Последва още един обрат – напускане и връщане в Окръжния съд в Сливен, откъдето бе уволнен дисциплинарно. През 2011 г. той каза в признание по време на разпит като свидетел по делото срещу Красимир Георгиев, че министри, депутати и магистрати се обаждали във ВСС, за да лобират за назначаване на някои съдии и прокурори.

Сега Иван Димов е председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“. От 2010 г. досега е председател на Академичния съвет на "Българско водородно общество", сред чиито членове е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com