Омбудсманът пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие

2022
Омбудсманът пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие
Снимка: ombudsman.bg

Омбудсманът Диана Ковачева пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие в пълен капацитет. Диана Ковачева изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с питане на какъв етап е процесът по въвеждането му.

Поводът за писмото на доц. Ковачева са зачестилите жалби до обществения защитник заради затруднен достъп на гражданите до съдилищата по време на извънредното положение, заради COVID-19, се посочва в съобщение от институцията.

Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща

Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации и заплащане на данъка по Закона за данъците върху доходите на фи...

Пандемията постави по категоричен начин на дневен ред въвеждането на електронното правосъдие в пълната му функционалност и този дефицит е особено видим в ситуация, в която съдилищата спряха работа, а на българските граждани бе практически отказан достъп до правосъдие. Въпросът за ефективно функциониращо електронно правосъдие постоянно се поставя и от адвокатите като защитници на законните права на техните клиенти“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че по-специално, моли да й бъде предоставена информация кога ще могат да се ползват следните функционалности: предприемане на процесуални действия в електронна форма, електронно връчване на съобщения и призовки, заявяване на извършването на удостоверителни изявления и достъп до поддържаните от органите на съдебната власт електронни дела и съдебни регистри.

„Отговорът на тези въпроси е още по-важен в контекста на неясната обстановка с продължаване на пандемията и готовността на съдилищата да разглеждат дела в подобна ситуация. Осигуряването на електронното правосъдие в пълния обем функционалности е в интерес на гражданите, защото предоставя прозрачен и лесен достъп до правосъдие. А това е особено необходимо в ситуация на извънредно положение, когато именно съдът е най-важна защита за гражданите при ограничаване на техните права“, категорична е доц. Ковачева.

Тя припомня, че с темата за електронното правосъдие е ангажирана още от 2012 г. в качеството й на министър на правосъдието и че още тогава е внесла първата за страната ни концепция за електронно правосъдие, приета с решение на Министерския съвет през ноември 2012 г.

2 млн. евро отделя ЕС за Европейския портал за електронно правосъдие

Два милиона евро ще бъдат отпуснати от Механизма за свързване на Европа за Европейския портал за електронно правосъдие. Това означава, ...

„Тази концепция постави една много важна цел – да се повиши ефективността на съдебната система чрез използване на електронни документи от органите на съдебната власт при взаимодействието им с други административни органи, организации, гражданите и бизнеса. През 2013 г. внесох в Народното събрание пакет от законодателни промени с цел въвеждане на електронното правосъдие в Република България. Същите бяха разгледани на по-късен етап и приети през 2016 г., но процесът по въвеждане на електронното правосъдие все още не е приключил“, акцентира още омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева набляга на факта, че достъпът до правосъдие е безспорно и неотменимо право, което следва да се осъществява безпрепятствено и като обществен защитник тя е категорична, че държавните органи и институции следва да предприемат възможните мерки и действия за създаване на условия за неговото осъществяване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com