Организацията "Антикорупционен фонд" отново иска отговори от главния прокурор за "Осемте джуджета"

13315
Организацията "Антикорупционен фонд" отново иска отговори от главния прокурор за "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

"Не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила на Любена Петрова според разказа на Илия Златанов злато, което по документи е върнато на него от Спецпрокуратурата в нарушение на закона, тъй като е било иззето от сина му Явор в хода на разследването. Според оповестеното от самата прокуратура са открити някакви златни монети, чието количество съответства на около 1% от визираните във филма "Осемте джуджета", а и не става ясно дали се касае за същите монети. Намирането се е случило в рамките на процесуално-следствено действие, извършено при множество процесуални нарушения, които сме коментирали пространно. И много повече пъти да бъде повторено едно невярно твърдение, това няма да го направи вярно". Това пише в своя официална позиция неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която напоследък нашумя с журналистическото разследване "Осемте джуджета" - на името на ресторант на улица "Шандор Петьофи" в София.

Най-разпознаваемото лице на АКФ е бившият зам.-главен редактор на "Капитал" Николай Стайков. Той беше тормозен по телефона, а по дома му бяха хвърляни яйца точно преди публично да се появи първата част на поредицата "Осемте джуджета".

АКФ с въпроси към Маринов за ”Осемте джуджета”, засега той не отговаря

От Антикорупционния фонд са изпратили въпроси до министъра на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с тяхното разследване ”...

В позицията на АКФ пише и следното: "Продължаващото фокусиране от прокуратурата единствено върху малка част от цялата история обаче (и то чрез позоваване на неточна информация) създава сериозни съмнения, че въобще съществува намерение да се проведе всестранна, обективна и пълна проверка на всички съмнителни факти около поведението на прокурорите от специализираната прокуратура и другите засегнати лица по казуса. Освен думите на свидетелите, във филма са показани множество документи, налични във връзка с това наказателно дело. Техният юридически прочит, сам по себе си, без никакви допълнителни обстоятелства, повдига много сериозни въпроси, които ние вече сме задали, и на които очакваме институционален отговор".

АКФ обръща внимание и на своята дейност, както и на публичното си поведение: "АКФ е изцяло прозрачна неправителствена организация – на интернет страницата ни са посочени хората, които я управляват, членовете на екипа и източниците на финансиране на дейността. АКФ не само че няма за цел да дискредитира който и да е държавен орган, а напротив – чрез работата си се надяваме да спомогнем за по-доброто функциониране на публичната власт в интерес на гражданите. Показването на нарушения и съмнителни практики в дейността на институциите може да има само позитивен ефект за тях самите, защото им помага при добро желание да ги преодолеят и така да заработят по-добре.

В този смисъл крайно притеснително за нас е обстоятелството, че основната реакция на филма до момента от страна на висши ръководители на важни публични институции като прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не включва какъвто и да е коментар по съществото на повдигнатите легитимни въпроси. Въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции, насочени срещу свидетелстващите във филма, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити мотиви".

Антикорупционният фонд припомня и какво е коментирал за последно главният прокурор Иван Гешев по темата - с видеозапис от Нова телевизия (след 06:03 минута). Според АКФ, Иван Гешев повтаря вече заявена позиция и не казва нищо ново и след публикуването на третата част от историята. Какво каза главният прокурор след акцията в къщата на Илия Златанов, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Съдията, обявен за персона нон грата в САЩ, е позволил обиск на къщата на човека, говорещ за корупция в прокуратурата

Съдия Андон Миталов, който беше обявен за персона нон грата от САЩ, е човекът, издал определение за претърсване на дома на собственика ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com