Още двама руски шпиони разследва прокуратурата, МВнР ги гони *

4655
Още двама руски шпиони разследва прокуратурата, МВнР ги гони *
Снимка: Getty Images/Guliver

Две досъдебни производства за съмнение за шпионаж е образувала прокуратурата. Те са за престъпление срещу Република България по чл. 104, ал. 1 от НК - за това, че са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Те обаче са спрени, защото лицата са с дипломатически имунитет. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министър Екатерина Захариева, която се закани да ги обяви за персона нон грата.

Единият руски гражданин разследва прокуратурата за шпионаж в сферата на енергетиката. От съобщение на обвинителите става ясно, че той е служител на Търговското представителство на руската федерация в София и е с дипломатически имунитет.

Разследването обхваща периода от месец октомври 2018 г. до настоящия момент. Руският гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. и такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. Той е използвал за източници български граждани с достъп до информация в сферата на енергетиката.

Другият разследван руски гражданин е първи секретар в консулския отдел на Руското посолство, който от 2017г. е събирал информация за изборния процес у нас.

Припомняме, че Външно министерство вече изгони дипломат от същия ранг от Руското посолство миналата година. За него прокуратурата съобщи миналия октомври. ВИЖТЕ ТУК. Той събирал също информация за изборния процес и нагласите на обществото преди европейските и местни избори у нас. Разследването срещу него започна миналата година. Оказа се, че заподозреният, чието име така и не се съобщи официално, е първият секретар на руското посолство - Владимир Русяев. Кой е той и каква е била функцията му в руското посолство можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ. В последствие български дипломат беше изгонен от Русия като реципрочна мярка. Българският дипломат беше с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Подробности ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Ето цялото съобщение на Прокуратурата:

"След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Обвиненият в шпионаж бивш издател на "Дума" се заяде с Борисов за върховенството на правото

Какво решава съдът, всички трябва да се съобразяват с него. Откъде-накъде някой ще ме нарича шпионин – само българският съд. Веко...

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата."

Уведомен е и вътрешният министър Младен Маринов.

Първият коментар на вицепремиера Захариева беше, че писмото на прокуратурата е получено в министерството и че посланикът на Русия  ще бъде извикан на среща. "България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата", съобщи Захариева, цитирана от БГНЕС.

Русия гони български дипломат

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, къ...

"Веднага е разпределена на компетентната дирекция. Ще предприемем действия, при които сме длъжни, а именно обявяване на персона нон гората. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия...Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от Прокуратурата. В момента се разглеждат от екипите в министерството в рамките на днешния ден ще има разговор с посланика в Министерството", каза още Екатерина Захариева.

Руското посолство в България не е получило официално информация за разследването срещу двамата руски дипломати за шпионаж. Това заяви пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров, цитиран от БГНЕС.

Москва също се въздържа от коментар. Информация за разследванията не е стигнала до Кремъл, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Той препоръча на журналистите да се обърнат по този въпрос към Министерството на външните работи, съобщи РИА Новости.

Припомняме, че на 23 януари прокуратурата повдигна обвинение на други трима руски граждани с обвинение в опит за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев. Обвиняемите са с Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Москва призова България за сътрудничество по този случай. ПОДРОБНОСТИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

* Обновена към 14:00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com