Осъдиха бивш зам.-министър на финансите на 3 години затвор

3496
Осъдиха бивш зам.-министър на финансите на 3 години затвор
Снимка: pixabay.com

Бивш заместник-министър на финансите е осъден за причиняване смъртта на двама в тежка катастрофа след окончателното решение на ВКС.

Влезе в сила определеното от Върховния касационен съд окончателно решение, с което е осъден бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев от състав на ВКС от 22 май тази година. С него ефективното наказанието на Катев от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим, постановено с решение на Апелативния съд във Варна, е намалено от Върховния касационен съд на 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. С окончателното решение на ВКС останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в сила, а именно Катев е лишен от право да шофира за 6 години.

В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лева по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик при управление на автомобил „Фолксваген туарег“ нарушил правилата за движение. Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.

Возещата се в автомобила на заместник-министъра негова тъща получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лъчева и лакетна кост.

За втори път измениха присъдата на бивш зам.-министър за катастрофа с две жертви

Апелативният съд във Варна измени присъдата срещу бившия заместник финансов министър Красимир Катев, издадена през 2014 г. от Окръжен с...

Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е осъден на 4 години лишаване от свобода, които трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. С присъдата е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години.

По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим. След повече от седем години Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

Катев беше зам.-финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Казусът е едно от обвиненията срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов. Според предишния главен прокурор Сотир Цацаров, бившият народен представител от ГЕРБ оказал натиск над тогавашния окръжен прокурор Пламен Николов да бъдат променени данни в техническата експертиза, за да се намали вината на Катев. Самият Пламен Николов нито се самосезирал за престъпното деяние на Живко Мартинов, нито сезирал горестоящ прокурор, каквито са задълженията му по закон. След повдигането на обвиненията срещу Живко Мартинов, Пламен Николов се оказа свидетел срещу него заради деянието, което години наред е затаявал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com