От "Зелен младост" са убедени, че правосъдното министерство крие данни за арестите

1719
От "Зелен младост" са убедени, че правосъдното министерство крие данни за арестите
Снимка: Омбудсман на Република България

Министерството на правосъдието има много какво да крие, както относно двата столични ареста, така и за арестите в цялата страна. Това заявяват от сдружение "Зелен Младост" във връзка с де факто отказа на Министерството на правосъдието в двата ареста в София - на бул. "Г.М. Димитров" 42 и ул. "Майор Г. Векилски" 2, да бъдат пуснати телевизионни камери и да бъдат показани условията там. В ареста на ул. "Майор Г. Векилски" са бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова - при ужасяващи условия, видни от разпространени от омбудсмана Мая Манолова снимки.

Припомняме, че снощи (29 ноември) правосъдното министерство официално обясни, че "двата  ареста са част от система със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове. По отношение срещи на подсъдими и обвиняеми, режимът за това е регламентиран в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Според него "право на достъп до обвиняемите и подсъдимите имат прокурорът, разследващият орган, съдиите, експертите, адвокатите, защитниците и поверениците по делото". Режимът за допускане на медии при арестанти също е записан в закона: "Срещи на обвиняеми и подсъдими с представители на средствата за масово осведомяване се допускат след писмено разрешение на съответния прокурор или съд".

Адвокат Марковски ще поиска отвод на прокурорите по делото "Иванчева"

"По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Сеща ще направим отвод на тези прокурори, които влизат в з...

В тази връзка от "Зелен младост" искат да знаят кои точно законови и подзаконови актове забраняват възможността медии да влязат и заснемат условията, в които живеят арестантите, докато арестантите не са в килиите". Попитайте правосъдният министър Цецка Цачева за това, подчертават от сдружението.

"Защото научаваме, че арестанти починали според тяхната информация "от инфаркт", умират по съвсем различни причини. Защото арестите съсипват здравето и живота на хора без доказана вина и влезли в сила присъди! И, не на последно място, защото обезщетенията, които след това се присъждат от Европейския съд за правата на човека в Страсбург продължаваме да ги плащаме всички ние", подчертават от "Зелен Младост".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com