Отиваме на трета инстанция, категорична е Иванчева

9207
Отиваме на трета инстанция, категорична е Иванчева
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

От 20 на 8 години бе намалена присъдата за бившия кмет на  район "Младост" Десислава Иванчева от Апелативния специализиран наказателен съд. Първоначалната присъда от първоинстанционния Спецсъд бе изцяло отменена.

Новите присъди за другите двама подсъдими по делото също са намалени - 7 години лишаване от свобода получи Биляна Петрова, а Петко Дюлгеров - 6 години лишаване от свобода. На първа инстанция Петрова получи 15 години затвор, а Дюлгеров 12 години по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Съдът не промени мярката за неотклонение на тримата подсъдими - домашен арест.

"Това не е съд. От всякаква гледна точка е абсолютно беззаконие", коментира Иванчева. "Ние сме абсолютно невинни. Това е беззаконие. Ще продължим да се борим. Истината е в наша полза", каза още тя.

По думите на адвоката й Николай Хаджигенов "Днешните присъди са сигнал какво се случва с правосъдието и с правото у нас - те умират". Той е категоричен, че ще обжалва.

"Делото отива на върховен съд. Още днес ще пусна жалба", добави той и сподели, че не е изненадан от решението на второинстанционния съд. Според него "един ден лишаване от свобода - това е провал за правосъдието".

Присъдите подлежат на обжалване във Върховния касационен съд (ВКС) в 15 дневен срок от днес.

Прокурорът по делото Тихомир Стоев определи намалените присъди като "победа"  и поясни, че настоящият състав на АСНС  осъди подсъдимите за двете форми на деяние - поискан и получен подкуп. "Това за нас е победа, доколкото винаги сме считали, че са на лице и двете форми на изпълнителното деяние и в тази насока съм удовлетворен от решението", каза той.

Припомняме, в предното заседание прокурор Стоев  оспори първоинстанционната присъда и пледира подсъдимите бъдат осъдени и за поискан дар, който не се следва, и за получен.

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Що се отнася до размера на новите присъди, той коментира, че не са самоцелно намалени, става въпрос за преквалификация. От най-тежкия състав на подкуп, по който беше повдигнато обвинението - особено тежък случай и особено големи размери - на големи размери, което е вторият по тежест, но не най-лекия състав на подкуп и са резлични диапазоните на наказуемост.

"При състава, по който беше повдигнато обвинението, присъдите бяха толкова високи, защото диапазонът е от  15 до 30 години лишаване от свобода. При този състав, по който получиха присъдата днес тримата подсъдими, наказуемостта е от 3 до 10 години", поясни прокурор Стоев пред журналисти драстичното намаляване на присъдите. "Присъдите са в горна граница, която се предвижда за този тип престъпления. По този състав може да им се даде най-много 10 години", отбеляза той.

Прокурор Стоев не се ангажира с позиция дали от държавното обвинение ще протестират днешните присъди. "Има 15-дневен срок както за жалба, така и за протест. Касационният протест не може да бъде спонтанен акт. Това е нещо, което трябва да бъде обмислено сериозно", отбеляза той и добави, че в следващите дни ще прецени дали да пусне протест.

"Приемаме, че Иванчева е виновна и за приемане на подкуп", поясни след изчитането на присъдите съдия Георги Ушев, а за Биляна Петрова и Петко Дюлгеров уточни, че са били помагачи. Според него не се разкриват признаци за провокация към престъпление и не се касае за отделни престъпни деяния, а за едно общо корупционно престъпление.

Наложени бяха и парични глоби на подсъдимите  -  15 000 лв. за Иванчева, 12 000 лв. за Петрова, 10 000 лв. за Дюлгеров, а също и забрани за заемане на държавни длъжности и упражняване на дейност в държавни учреждения - за 10 години за Иванчева, 9 години за Петрова и 8 години за Дюлгеров.

Съдия Ушев е категоричен, че случаят "Иванчева" не е обособено тежък и че определените наказания са справедливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com