Откриха нарушения в определянето границите на морските плажове край с. Лозенец

3420
Откриха нарушения в определянето границите на морските плажове край с. Лозенец
Снимка: Facebook

След самосезиране на ВАП бяха открити нарушения в определянето границите на морските плажове край с. Лозенец, съобщиха от прокуратурата.

През месец април 2021 г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира по публикация в електронното издание на „Дневник", озаглавена „Скали и дюни, граничещи с плажа край Лозенец, се оказаха земеделски земи и ниви". В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, съобразявайки обществената значимост на проблема на национално и регионално ниво и възможните неблагоприятни последици за природните дадености и екосистемите във визирания участък от черноморското крайбрежие в землището на с. Лозенец, ВАП сезира Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се извърши проверка по изложените данни на основание чл.145 ал.1 т. 3 ЗСВ.

В хода на извършването й е установено, че общата засегната площ на морските плажове, по данните от приетите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в статията пет имота, е 888 кв. м дюни и 210 кв. м пясъчен плаж, като последната площ обхваща морските плажове „Мечата дупка 2" и „Корал".

Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

Народното събрание прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма. Мерките, касаещи концесионерите и наемател...

За част от поземлените имоти, обект на проверката, като морски плаж „Мечата дупка 1“, са извършени изменения на Кадастралния регистър на недвижимите имоти (КККР) през 2014 г. въз основа на данните от приетите Специализирани карти и регистри на морския плаж и за него не се налага извършване на изменение на КККР.

Към настоящия момент, обаче, за морски плажове „Мечата дупка 2" и „Корал" не е извършено изменение на КККР по данните от приетите СпКР. При съпоставянето на данните от КККР и СпКР на морски плажове „Мечата дупка 2" и „Корал" става ясно, че нанесените по данните от Акта за изключителна държавна собственост (АИДС) граници на морските плажове не съответстват на определените чрез преки геодезически измервания граници в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на КККР за тях.

Затова, в съответствие с разпоредбите на чл. 6 ал. 10 от Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), министърът на туризма следва да заяви изменение на КККР в Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас. До Министерство на туризма (МТ) е изпратено копие от доклада на МРРБ до ВАП. В изпълнение на задълженията си и на основание на чл. 145 ал.1 т.6 ЗСВ, от ВАП е изпратено на министъра на туризма конкретно предложение да реализира правомощията си по ЗУЧК.

В отговор министърът на туризма своевременно е уведомил ВАП за естеството на проблемите, съпътстващи конкретното изменение на КККР в СГКК-Бургас, респективно - за предприетите съобразно изпълнение на задълженията му по чл. 6 ал. 10 от ЗУЧК първоначални действия в тази насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com