Отложиха делото за плажа на „Росенец” заради липса на експерти

2198
Отложиха делото за плажа на „Росенец” заради липса на експерти
Снимка: Да България

Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец за 21 април, предаде БГНЕС.

Причината е липсата на експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа. Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е земеделска земя. От БАН са съобщили, че не разполагат с геолог. Сега се търси друг от СУ ”Климент Охридски”.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн”, приближена до Ахмед Доган, срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв. Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. На плажа има и незаконна двуетажна постройка.

„Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Сградата попада вече в територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим. На територията на плажа има сграда, а всички знаем, че на плажа не може да има сграда”, заяви адвокатът на фирма „Стрейтлайн” Иван Цанев.

Адвокатът на службата по кадастър Цена Вичева обясни, че фирмата обжалва самата процедура, по която плажът е нанесен на кадастралната карта.

„Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт”.

Христо Иванов: Борисов лично да подкара фадромата и да бутне морския сарай на Доган

Призовавам Бойко Борисов да подкара лично фадромата и да  събори летния сарай на Ахмед Доган на плаж "Росенец". Това каза председа...

През януари на плажа се проведе акция по скубане на трева . Според организаторите на събитието от ОЗБГ някой е залесил малката ивица с райграс, като целта е да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя.

Припомняме, че проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец - Калин Тихолов, обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти. Това твърди в свое официално съобщение партия "Да, България", чийто председател е бившият правосъден министър Христо Иванов. Припомняме, че именно с неговата "акция" на плажа през лятото на 2020 година де факто започнаха големите протести срещу сегашната власт и конкретно с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев

След случилото се, общинският съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов (бел. ред. - той се извини и обясни публично защо е подкрепил решение на Общинския съвет за пътя към Росенец в полза на Доган) предприе редица действия, сред които и искане ивицата да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Въпреки решението обаче вписването на плажа в кадастралните карти все още не е факт. След запитване от Димитър Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК-Бургас от службата отговарят, че "в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба”. Арх. Калин Тихолов като представител на фирма "Стрейтлайн" обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Тихолов казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа, но според "Да, България" няма нотариален акт за нея. В мотивите си да оспорва нанасянето на плажа върху кадастралната карта Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява "явна фактическа грешка", както се посочва в решението на СГКК-Бургас. В жалбата той веднъж казва, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а след това изразява съмнение, че такъв изобщо е налице. Тихолов заявява, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а е "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти". Сега той иска съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите и приблизителното им отлагане.

Наскоро пък собственикът на летния сарай на Доган - фирмата "Хермес солар" заедно със "Стрейтлайн" атакуваха без успех пред съда и решението на Общинския съвет в Бургас, с което превърнатата в частна улица до резиденцията отново стана общинска, така че гражданите да имат свободен достъп до морския бряг. Определението, с което жалбата им бе оставена без разглеждане като неоснователна, а по случая предстои произнасяне на Върховния административен съд.

Още: С юридически хватки Доган изглежда опитва да си вземе плажа на Росенец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com