Отнемат незаконно придобито имущество за над 1 млн. лева

1558
Отнемат незаконно придобито имущество за над 1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

В периода ноември 2020 – януари 2021 г. Върховният касационен съд и окръжни съдилища в страната са постановили решения по предявени от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) искови молби за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 1 220 873.02 лв.

С решение на ВКС окончателно е потвърдено отнемане на сумата от 317 113. 66 лв. от Иван Велев и свързани с него лица. В отнетото в полза на държавата имущество се включват апартамент в гр. Бургас (202.54 кв.м.), недвижим имот в с. Лозарево, обл. Бургас (1 280 кв. м.) – отреден за газостанция, 7 моторни превозни средства, сума в щатски долари, както и златни накити. Проверката на КПКОНПИ е започнала след постъпило уведомление от прокуратурата за това, че Иван Велев е осъден в Кралство Нидерландия на 4 години лишаване от свобода за търговия с хора, наказуема експлоатация за проституция и участие в криминална организация.

ВКС частично е потвърдил и решение по иск на Комисията срещу Неделчо Здравчев и свързани с него лица. В полза на държавата окончателно се отнемат два недвижими имота в гр. Каблешково, общ. Поморие (с площ от 890 кв. м. и 2460 кв. м. на обща стойност 62 602 лв.), както и сума в размер на 112 167.32 лв. от продажба на недвижими имоти и притежавани дружествени дялове. Здравчев е с обвинение от прокуратурата за това, че е извършвал банкови сделки - отпускане на заеми с лихви, без разрешение за тази дейност, от което са ощетени 18 лица.

БОЕЦ осъди КПКОНПИ заради мълчалив отказ по предоставяне на информация

БОЕЦ осъди КПКОНПИ, ръководена от Сотир Цацаров, за мълчалив отказ по запитване. Това съобщиха от движението. "След като осъдихме НАП,...

Изцяло е уважен иск на КПКОНПИ пред първоинстанционен съд – Окръжен съд – Хасково, по дело срещу Ангел Атанасов. От него е отнето имущество в полза на държавата в размер на 622 557.04 лв. , в което се включват недвижим имот в с. Лисово, общ. Свиленград и суми по банкови сметки. Присъдени са и съдебните разноски. Проверката срещу Атанасов е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че през 2016 г. е превел през границата с Република Турция 37 лица, граждани на Ирак, без разрешение от надлежните органи на властта.

Два иска на КПКОНПИ са уважени от Окръжен съд – Монтана. Едната искова молба е срещу Цветомира Алексиева и свързани с нея лица, сред които и съпругът й - чужденец. Отнето в полза на държавата е имущество на обща стойност 87 363 лв., в което се включват и четири автомобила – два от тях марка „Мерцедес“, „Алфа Ромео“ и „Фиат“. Отнет е и магазин в гр. Лом. Проверката е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2015 – 2017 г. Алексиева е участвала в организирана престъпна група за превеждане на хора през границата, без надлежно разрешение за това. С решението на първоинстанционния съд тя е осъдена да заплати и разноските по делото.

Уважена е и исковата молба на КПКОНПИ срещу Илия Димитров и свързани с него лица. С решението на съда се отнема сумата от 19 050 лв. и урегулиран поземлен имот в с. Владимирово, обл. Монтана. Проверките на Комисията срещу Димитров са започнали след повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици. В хода на проверката е установено значително несъответствие в доходите на Димитров и свързаните с него лица.

Решенията на ОС - Хасково и ОС – Монтана не са окончателни и подлежат на обжалване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com