Отново осъдиха прокуратурата заради отказ за достъп до обществена информация

4192
Отново осъдиха прокуратурата заради отказ за достъп до обществена информация
Снимка: iStock/Guliver

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп до непубличен нормативен акт, уреждащ въпроси, засягащи обществения интерес. С решение взето миналата седмица Административен съд София – град осъжда прокуратурата да предостави на БХК информацията и да заплати 510 лв. разноски по делото.

Спорът възниква във връзка с Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова иска да се запознае през март, тъй като то не е публично. Поводът Ангелова да поиска достъп до този акт е предишен отговор от страна на прокуратурата, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

Близо 2 месеца Гешев де факто не изпълнява съдебно решение, какво крие той от БХК

БХК осъди главния прокурор Иван Гешев преди близо 2 месеца за отказа му да предостави списък на наименованията на указанията и инструкц...

„През август 2019 г., все още заместник главен прокурор, Иван Гешев заяви, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното насилие, като приоритет е само първото. И действително у нас шумни акции за борба с домашното насилие няма. Запитах прокуратурата дали след измененията в Наказателния кодекс по повод провалената ратификация на Истанбулската конвенция се събира такава информация и от там отговориха, че не се събира“, заяви Ангелова.

„Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието. При наличието на висок обществен интерес по темата, липсата на официални данни за броя на наказателните делата, свързани с домашно насилие и насилието над жени е необяснима, а отговорността за информационното затъмнение е на Главния прокурор“.

Търсеният документ регламентира коя информация и за кои дела се събира като информация от обществен интерес, но на изследователката ни е отказан достъп. Мотивът е, че това указание било вътрешноорганизационен акт.

Съдът намира решението на заместник главния прокурор за незаконосъобразно. Обществената информация, съгласно решението на съда, е такава информация, която „е свързана с обществения живот в страната и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността“ на държавните органи.

Заповедите за защита от домашно насилие са се увеличили 4 пъти

Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие през 2019 г. в сравнение с 2018 г., според дан...

От Указанията гражданите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това не само ще повиши отчетността и прозрачността на тази институция, но и ще даде отговор как прокуратурата упражнява правомощията си, което е от решаващо значение за обществения живот, пише още в решението.

Това е второ осъдително решение срещу прокуратурата по дела на БХК за последните седмици. По-рано правозащитниците осъдиха прокуратурата зарази отказ да предостави списък с наименованията на всички онези указания и инструкции на главния прокурор, които определят движението на дела в прокуратурата, но не са публично достъпни.

„Българската прокуратура отказва всякаква прозрачност и отчетност“, заяви адв. Адела Качаунова, директорка на Програмата за правна защита на БХК. „Има грижливо възпитавана култура в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да очакваме прокуратурата да е ефективен пазител на интересите на гражданите“, заяви още тя.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, посочват от БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com