Пак отложиха делото за екстрадиция на Цветан Василев

2994
Пак отложиха делото за екстрадиция на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Отново - Висшият съд в Белград отложи делото за екстрадиция на банкера Цветан Василев, предаде БГНЕС.

На заседанието трябваше да се разгледа получената допълнителна информация от българските съдебни власти за екстрадирането на установилия се преди 6 години в Сърбия бивш мажоритарен собственик на КТБ.

Съдът на ЕС потвърди, че може да се конфискува имуществото на Цветан Василев

Правото на Европейския съюз не възпрепятства делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на Корпоративна търговска банка ...

Говорителката на съда Татяна Тешич съобщи, че заседанието е отложено след като защитата на Цветан Василев е съобщила, че няма възможност да присъства на делото, защото има други дела. Висшият съд в Белград насрочи за 18 юни следващото заседание по това дело.

Българското посолство в Белград отказа коментар по повод днешното решение. "Българското посолство в Сърбия не коментира, което и да е съдебно преследване", каза Сергей Андреев, служител на дипломатическата ни мисия, пред Insider.

Българското министерство на правосъдието през месец септември 2014 година изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, защото на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

В края на 2014 година Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и сметна, че Сърбия не трябва да го защитава, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът отново призова за връщането в България на банкера, но Апелативният съд в Сърбия и през април 2017 година отново анулира това решение. Така се стигна до решението от 3-ти декември 2019 година, когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ, обобщава в. "Сега".

В Сърбия отново погледнаха към екстрадицията на Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е бил на разпит пред съдия от Висшия съд в Белград. Разпитът е проведен заради ново искане на българската проку...

Защо се стига до тази сага - според бившия сръбски премиер и лидер на Нова партия Зоран Живкович "Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич". "На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза още Живкович в сръбския парламент в началото на месец февруари тази година.

Какво призна преди три години тогавашният сръбски президент Томислав Николич за Цветан Василев, може да си припомните в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com