По нов сигнал от чужбина - прокуратурата разследва и сделката за ТЕЦ "Варна"

31889
По нов сигнал от чужбина - прокуратурата разследва и сделката за ТЕЦ "Варна"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура ще проверява сделката за продажба на ТЕЦ "Варна", който в момента е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е заявила говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева пред в. „Сега“, без да дава повече подробности около случая.

Проверката става факт заради сигнал на чешкия сенатор Лукаш Вегентнехт. А причината той да подаде сигнал е, че предприятието беше собственост на ЧЕЗ, преди да стигне до ръцете на Доган.

Държавата пак намери как да обърне подходящо внимание на Ахмед Доган

Управляващите безспорно проявяват сериозна щедрост по отношение на субсидиите на държавни предприятия и по-точно към  Пристанищна ...

Сигналът е за съмнения за общи стопански престъпления (съзнателно сключване на неизгодна сделка и безстопанственост), престъпления по служба (нарушаване на служебни задължения и използване на служебно положение), както и съмнения за избягване на данъци в големи размери. Чешкият сенатор се е обърнал и към чешката прокуратура.

Припомняме, че схемата за придобиване беше следната - буквално на ръба между 2017 и 2018 година министърът на транспорта от правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов купи ТЕЦ-а – неофициално за 48,5 млн. евро от ЧЕЗ, а ЧЕЗ беше купила мощността за 206 млн. евро през 2006 година. След това, в средата на септември стана ясно, че Папазов е продал собствеността на Доган. Това е станало чрез продажба на мажоритарен дял във фирма "Сигда" ООД, чрез която Папазов придоби ТЕЦ-а. За Доган мажоритарният дял в "Сигда" струва 3500 лева. Синът и дъщерята на Папазов остават с миноритарни дялове – за 800 лева на името на Станислав Папазов и за 700 лева на името на Ивелина Папазова.

Откакто ТЕЦ "Варна" беше купен, през всяка година той получава най-голяма част от т.нар. "студен резерв" – над 26 млн. лв. на година, без да се налага да работи реално.

Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. "Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред Радио "Свободна Европа".

ТЕЦ "Варна" пак осигурява студен резерв - има ли опасност за националната сигурност?

Може ли ТЕЦ "Варна" всъщност да бъде основна мощност в студения ни резерв? Този въпрос поставя отново организацията "Антикорупционен фо...

"Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 млрд. чешки крони (40 млн. евро)", твърди още сенаторът. "Ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на ТЕЦ "Варна" с ниската ефективност на централата. Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна", уточнява Лукаш Вегентнехт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com